Money Talk: geld besparen, lenen en BKR-registratie

Soms lijkt het of er geen eind komt aan de stijgende prijzen bij de benzinepomp en in de supermarkt. Tel daarbij op dat veel studenten naast de beloofde compensatie voor energiekosten grijpen en dat basisbeurs na járenlang gesteggel pas in september weer wordt ingevoerd en dan is het niet gek dat je aan het eind van je portemonnee nog een stukje maand overhoudt. In dit artikel delen we daarom enkele geldtips en daarnaast meer informatie over extra lenen en de BKR-registratie.

Om je geldzaken op orde te krijgen, is het allerbelangrijkste om te weten hoe je financiële situatie eruit ziet. Niet de leukste klus, maar kijk eens wat je maandelijks aan standaard vaste lasten hebt (o.a. huur, telefoon-, reis- en studiekosten en verzekeringen) en wat je besteedt aan boodschappen, leuke dingen en incidentele uitgaven. Een maandelijks kasboek kan je daar goed bij helpen, je vindt daarvan genoeg voorbeelden op het internet.

Daarnaast zijn er diverse manieren om makkelijk geld te besparen:

  • Heb je huisgenoten, eet dan samen. Woon je alleen, kook dan voor meerdere dagen. Eet je weleens bij je ouders en blijft er wat over? Neem de kliekjes gewoon mee, nog goed tegen verspilling ook.
  • Houd de reclamefolders in de gaten en breng lege flessen naar de supermarkt.
  • Jarig? Vraag praktische cadeaus of cadeaubonnen. Misschien niet het leukste om te krijgen, maar wel makkelijk om zo je (keuken)kastjes te vullen.
  • Gezellig, zo’n wijntje op het terras, maar neerploffen in het park of op een balkon is vele malen goedkoper en zeker zo gezellig.
  • Verkoop spullen die je niet meer gebruikt, zoals (studie)boeken en kleding, en loop eens bij de kringloop langs.

Lenen: mogelijk, maar wees voorzichtig

Lukt het niet om met je huidige financiële situatie goed rond te komen? Dan bestaat er de optie om een lening af te sluiten. Heel belangrijk is om hier goed over na te denken. Niet alleen dien je immers het complete leenbedrag terug te betalen, ook betaal je rente en ben je onder de streep uiteindelijk dus meer geld kwijt.

Let daarom op de hoogte van je leenbedrag (leen niet meer dan nodig), de betalingstermijnen (houd je hieraan om problemen te voorkomen) en kies voor een zo kort mogelijke looptijd (dan houd je de negatieve rente beperkt).

BKR-registratie

Een ander belangrijk punt om op te letten, is een eventuele BKR-registratie. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, dat leningen, betalingsachterstanden en afbetalingsregelingen registreert. Het gaat daarbij om leningen van meer dan 250 euro en een looptijd van één maand of langer. Een bekend voorbeeld is het afsluiten van een mobiel abonnement waarbij je ‘gratis’ een telefoon krijgt, ofwel in termijnen betaalt. Andere voorbeelden waarbij je een BKR-registratie krijgt, zijn roodstanden op de betaalrekening en private (auto)lease.

BKR: positief vs. negatief

Een BKR-registratie hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Zolang je voldoet aan de betalingsafspraken, heb je een positieve registratie. Let op: deze registratie kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheekbedrag. Een negatieve BKR-registratie is echter een veel groter probleem: het zal dan veel lastiger zijn om daarna nog een lening af te sluiten en ook kun je dan bij lang niet alle geldverstrekkers terecht om voor een lening of hypotheek. Houd er daarnaast rekening mee dat een BKR-registratie – positief én negatief – vijf jaar blijft staan.

BKR in de rechtspraak 

Als we kijken naar het uitsprakenregister van de Rechtspraak, dan levert de zoekterm ‘BKR’ 1529 resultaten op. Een blik op de uitspraken laat zien dat deze zaken voornamelijk gaan over een causaal verband tussen een BKR-registratie en een hypothecaire lening en het verwijderen van een BKR-registratie.

Ook blijkt uit een zaak bij het Gerechtshof Amsterdam dat kredietverstrekkers gebonden zijn aan de diverse regels rondom het melden van een BKR-registratie: zo heeft de kredietverlener in geval van een betalingsachterstand die volgens het reglement bij BKR geregistreerd moet worden, geen ruimte om die melding op grond van een eigen afweging achterwege te laten.

Tot slot blijkt de relatie tussen een BKR-registratie en privacy nog een gevoelig punt: zo kreeg Stichting BKR in juli 2020 een boete van 830.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), omdat de stichting geld vroeg voor het mogen inzien van persoonsgegevens. Die werkwijze werd daarop aangepast.

BKR checken

Wil je weten of je een BKR-registratie hebt? Op de website bkr.nl kun je gratis je online kredietoverzicht opvragen. Meer over geld lenen met een BKR-registratie vind je daarnaast op de website van Becam.