Mogelijkheden om werkervaring op te doen in omgevingsrecht

Dat je tijdens een studie op een hogeschool veel informatie opneemt, is meer dan duidelijk. Toch leert de ervaring dat mensen het meeste leren wanneer ze daadwerkelijk in de praktijk bezig zijn. Je ziet net even wat meer, maakt kennis met echte vakmannen of vakvrouwen en proeft letterlijk de sfeer die hangt binnen een bepaalde beroepsgroep. Dit geldt ook voor het omgevingsrecht. Vanuit de schoolbanken leer je veel. Toch zijn dingen als een stage of aan de slag gaan als werkstudent erg handig. In dit artikel vertellen we je over de mogelijkheden om werkervaring op te doen in omgevingsrecht.

Wat is omgevingsrecht?

Omgevingsrecht ziet op alles om ons heen. Eigenlijk dus onze gehele leefomgeving. Denk hierbij aan gebouwen, bossen, de lucht of bijvoorbeeld rivieren. De overheid bepaald hoe een bepaald stuk land wordt gebruikt en stelt daar wetten en regels voor in. Ook maken zij plannen en beleid over wat er met stukken land in de toekomst wordt gedaan. Het kan namelijk voorkomen dat een stuk grond bedoeld is voor bouw of herbebossing. Hier kan dan rekening mee worden gehouden in de plannen. Het omgevingsrecht is af en toe ingewikkeld, aangezien het regelmatig verandert.

Wat voor mogelijkheden heb ik om deze wereld te leren kennen?

Er zijn genoeg jongeren die starten met de opleiding Omgevingsrecht. Binnen deze studie leer je de beginselen van het vak en maak je jaar na jaar de nodige stappen. Toch zijn er de nodige opties die je kunt ondernemen om meer en sneller te leren. Wat te denken van een stage? Deze valt wellicht binnen de studie, maar waarom zou je het zelf niet regelen? Op deze manier ben je bezig in de praktijk. Grote kans dat je niet direct alles mag doen, maar je kunt heus wel wat collega’s helpen met het opstellen van jurisprudentie-overzichten. Daarnaast kun je meekijken bij bepaalde projecten en zie je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Werkstudent

Het komt regelmatig voor dat stagiaires zulk goed werk overleggen, dat zij na hun stage worden gevraagd om aan de slag te gaan als werkstudent. Hierdoor verdien je ook nog eens wat meer dan de gebruikelijke stagevergoeding. Tijdens de periode als werkstudent krijg je de kans om ervaring op te doen en erachter te komen wat het vakgebied precies inhoudt. Ook kom je erachter welk deelgebied jouw het beste past en waar je misschien nog dieper meer in wil gaan verdiepen. Daarnaast, zullen jouw collega’s jou met alle plezier ook willen helpen tijdens je ontwikkeling als jong professionanlprofessional zolang jij zelf een Als jij jezelf open en positief opstelt, dan is de kans groot dat jouw collega’s jou met alle plezier verder willen helpen. De bal ligt echter wel in jouw handen.

De bal ligt bij jou

Je hebt hierboven gelezen over de mogelijkheden om werkervaring in het omgevingsrecht op te doen. Zelfs tijdens of na je Je kunt via school of vanuit jezelf starten met een stage kan je het beste uit jezelf halen en je laten zien binnen het werkvelden vervolgens het beste van jezelf laten zien. Je bent bezig in de praktijk, leert van collega’s en maakt kennis met andere visies dan diegene waar jouw school op hamert. Kortom, je zicht op het werkveld wordt breder en breder. De bal ligt bij jou!Kickstart jij jouw carrière?