Hoe oriënteer je jezelf op de verschillende rechtenopleidingen?

Misschien weet je het al jaren of nog maar recentelijk: je wilt rechten studeren. Hoewel de meeste mensen bij een studie rechten denken aan een universitaire opleiding, zijn er ook verschillende niet-universitaire juridische opleidingen. Een opleiding rechten of een andere juridische opleiding is daarom ook ideaal om te volgen op oudere leeftijd. Daarnaast kiezen mensen die werkzaam zijn in deze branche deze opleidingen vaak wanneer ze zichzelf verder willen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een receptionist binnen een advocatenkantoor die graag een hbo-opleiding rechten wil volgen.

Welke opleidingen rechten zijn er?

Er zijn verschillende manieren om rechten te studeren. De bekendste rechtenopleiding is de universitaire opleiding rechtsgeleerdheid. Deze opleiding bestaat uit een bachelorfase van 3 jaar en een master van 1 à 2 jaar. Nadat je de studie hebt afgerond, mag je jezelf meester in de rechten noemen en een togaberoep uitoefenen. Rechten kunnen ook bestudeerd worden via de opleiding HBO-Rechten. Binnen deze opleiding zul je, net zoals bij de opleiding rechtsgeleerdheid, opgeleid worden tot jurist. De hbo-jurist is meer gericht op de praktijkvaardigheden en kan geen togaberoep uitoefenen. Na de opleiding HBO-Rechten kun je, na het afsluiten van een premaster, een master volgen aan de universiteit. Naast deze opleiding zijn er nog een heleboel andere juridische opleidingen. Op deze manier kun je een Associate degree Rechten halen. Associate degrees zijn tweejarige studies en zitten qua niveau tussen hbo en mbo-4. Klik voor meer informatie op de volgende link: Wat is een associate degree?

Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden, maar zorg er wel voor dat je jezelf voor de deadline inschrijft voor de studie. Wanneer je je aanmeldt na de deadline, kun je namelijk niet meer deelnemen aan de opleiding. Klik voor meer informatie op de volgende link: deadline inschrijven studie.

Kies een school die bij je past

Wanneer je besloten hebt in welke vorm je de studie rechten wilt volgen, is het belangrijk om een geschikte school te vinden. Een school die bij je past, heeft een enorm positief effect op je studieresultaten en kan het verschil maken in jouw studie. Bij het kiezen van een school is het dus belangrijk dat je let op de manier van onderwijs en de onderwijsvorm. Geeft de instelling voltijd, deeltijd of duaal onderwijs? Andere belangrijke aspecten zijn de manier van lesgeven, de mogelijkheden tot stagelopen en het type lesmateriaal dat tijdens de opleiding wordt gebruikt.

Nadat je een aantal onderwijsinstellingen hebt geselecteerd, is het belangrijk je op dit gebied te oriënteren. Neem contact op met de onderwijsinstellingen en bezoek de open dagen. Tijdens de open dagen zul je een goed beeld krijgen van de opleiding en school.

Hoe nu verder?

Nu je een school en onderwijsvorm hebt gekozen, is het heel belangrijk je op tijd aan te melden voor de start van je opleiding. Voor de meeste voltijd opleidingen zal dit in mei zijn. Bij hbo-opleidingen is er ook nog een aanmeldingsmoment in februari. Nadat je je op tijd hebt aangemeld, is het belangrijk om aan alle aanmeldingsvoorwaarden te voldoen. Lever bijvoorbeeld de juiste papieren en diploma’s aan. Nadat je aanmelding voltooid is, kun je je echt gaan voorbereiden op de opleiding. Bekijk welke lessen je krijgt en koop hier boeken voor. Deze kun je vaak vinden op de site van de onderwijsinstelling.