Mei
Deze maand stond voornamelijk in het teken van recht en gezondheid. Waar eerst een poging werd gedaan tot het vervolgen van de tabaksindustrie, schreven we later in mei ook een stuk over medische missers in relatie tot schadeclaims, een artikel over zwijgcontracten en besteedden we aandacht aan de slechte bescherming van persoonsgegevens in de zorg.
Ook het familierecht kwam veelvuldig aan bod. Zo oordeelde het Hof dat een vervelende ex geen recht meer heeft op partneralimentatie, schreven we over de vrees voor de vondelingenkamer en plaatsten we een artikel naar aanleiding van de vraag of de maatschappij behoefte heeft aan versterking van de positie van de ongehuwde vader.
Juni
De Brexit was hét nieuwsitem van juni. Naar aanleiding daarvan verscheen het stuk Artikel 50-procedure. Daarnaast kreeg door de discussie omtrent de Panama-papers de advocatuur de nodige kritiek over zich heen, met name de Zuid-As. Hoe zit met de moraliteit en integriteit waaruit een jurist dient te handelen? Een uitgebreid stuk daarover lees je hier.
Een opvallende zaak was die van vlogger Willem die zichzelf filmde bovenop een rijdende trein. Hij kon rekenen op een aangifte van Veolia. Ook bizar: de zaak Turner., een twintigjarige jongen die terechtstond voor verkrachting van een bewusteloze vrouw, maar volgens zijn vader niet zou moeten worden gestraft voor “slechts twintig minuten actie”.
Juli
Spannende tijden voor studenten en net-afgestudeerden met het ingaan van de nieuwe Huurwet. Ook bleek een rechtszaak voeren bij de burgerlijke rechter over collegegeld niet zo’n goed idee. De uitvinder van beschuit met een inkeping, Theo Tempel, had dan weer meer geluk: hij won de door hem aangespannen rechtszaak.
Augustus
Verontrustend nieuws begin augustus: de nieuwe Texas Gun Law laat wapens op de campus toe. In Nederland zorgde het Wetsvoorstel politiegeweld voor opschudding. Daarin wordt bepaald dat wel een onderzoek naar een opsporingsambtenaar kan worden gedaan, maar deze niet als verdachte van een strafbaar feit wordt aangemerkt.
Daarnaast hadden we aandacht voor hét spel van 2016: Pokémon Go! Alle juridische ins & outs over de game vind je hier. Ook Yuri van Gelder kwam voorbij, want had hij wel naar huis mogen worden gestuurd tijdens zijn deelname aan de Olympische Spelen?
Naast de advocaten die met hun Togaboot tijdens de Canal Parade de prijs voor mooiste boot binnensleepten, de ophef rondom het boerkini-verbod en het nieuwe logo van de Rechtspraak, is toch het meest opvallende nieuws van deze maand de pasfoto van de aartsbisschop van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster: zijn aanvraag voor de verlening van een ID-kaart werd niet in behandeling genomen omdat hij een pasfoto had aangeleverd die niet voldeed aan de eisen. De reden? Hij droeg op de foto een vergiet op het hoofd.