Dit was het (juridische) nieuws in 2016! – deel 3

September
Deze maand begon met een tweetal stukken over objectiviteit vs. subjectiviteit; hoe zit het met de objectieve weergave van moordverhalen in de journalistiek en subjectief over objectief, over een pilot om betrokkenen bij een rechtszaak hun ervaringen te laten delen en zo de kwaliteit van het optreden van de rechter te verbeteren. Daarnaast was het via een ander project (de Spreekuurrechter) mogelijk om voor nog geen veertig euro de stap naar de rechter te zetten.

Daarnaast had de Tweede Kamer het druk deze maand: naast de instemming met het plan voor actieve donorregistratie werd ook het medisch beroepsgeheim afgeschaft. Waar de eerste volop in het nieuws kwam, leek de laatste wat stilletjes en zonder al te veel tamtam plaats te vinden.

Oktober
Kun je met cijfertjes en algoritmes de juiste advocaat vinden om je rechtszaak te winnen? Die vraag behandelden we in oktober. En waar vorige maand de donorregistratie en medisch beroepsgeheim voor ophef zorgden, was dat deze keer de kwestie rondom hulp bij zelfdoding na ‘voltooid leven’. Meer overheidsbemoeienis bij zeer persoonlijke zaken kwamen we in oktober tegen bij de vraag of verplichte anticonceptie bij incompetente ouders zou moeten worden ingevoerd. Ook werd aandacht besteed aan discriminatie van zwangere vrouwen op de werkvloer.

November
De start van het proces Wilders, tandpasta en zonnebrandcrème goedkoper dankzij de rechter, de gevolgen van whatsappen onder werktijd (Whatsapp stopt trouwens, net als Facebook, met het delen van data), ouderlijk gezag voor de ongetrouwde vader en de vraag of een kind een eigen advocaat moet krijgen bij een vechtscheiding; dat waren de highlights van november.

Wél waren de rechters er niet altijd helemaal bij deze maand. Zo vergat een rechter om een vonnis uit te spreken, waardoor de verdachte vrijuit ging en zag een andere rechter over het hoofd dat de wintertijd was ingegaan, waardoor het aanhoudingsbevel in kwestie te laat werd ondertekend. Augh.

Verder begonnen we in november met een toffe nieuwe rubriek: Dirty Disney. Geef immers toe: Disney en recht zijn een perfecte combinatie!

December
De laatste maand van het jaar begon wat treurig met het verdwijnen van de bierfiets. De gemeente Amsterdam maakte daarmee geen goede beurt bij studenten. Dat deed de Belastingdienst overigens ook niet, toen bleek dat op die website (gevoelige) persoonsgegevens van medeburgers voor het oprapen lagen. Het jaar eindigde met een positiever tintje door bericht vanuit de Tweede Kamer, dat echte ‘rijdende rechters’ wil invoeren. Hoe dat in de praktijk uitpakt, zullen we ongetwijfeld in 2017 gaan merken!

Een fijne jaarwisseling gewenst!