Dit moet worden geregeld bij het overlijden van een naaste

Het is iets waar je liever niet over na wilt denken, maar toch krijgen sommige studenten tijdens hun studiejaren te maken met het overlijden van ouders, grootouders of andere naaste familieleden. Wat moet er dan minimaal geregeld worden en waar moet je verder rekening mee houden?

Advocaat nodig?

Voordat we overgaan op de basiszaken die je moet regelen, is het ook goed om te kijken wat een advocaat bij een overlijden kan betekenen. Zo kunnen er vragen ontstaan over de bevoegdheden van de executeur, het kindsdeel of de legitieme portie. Ook kun je bijvoorbeeld vragen hebben over de afwikkeling van een testament of de verkoop van een ouderlijk huis. Door te googelen op ‘advocaat’ + stad, bijvoorbeeld Advocaat Hoofddorp, met daarachter je vraag, kom je makkelijk uit op de informatie die je nodig hebt.

Basiszaken

Akte van overlijden

Hoewel de nadruk logischerwijs ligt op het organiseren van een mooi afscheid, zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om meteen te regelen. Als het overlijden officieel is vastgesteld, moet dit worden doorgegeven bij de burgerlijke stand. Dit wordt meestal gedaan door de uitvaartondernemer, die ervoor zorgt dat je een akte van overlijden ontvangt. Hiermee kun je instanties zoals een werkgever, pensioenfonds, verzekeringsmaatschappijen en banken informeren. Ook kun je hiermee lopende lidmaat- en donateurschappen opzeggen.

Bewaar facturen uitvaart

Nadat het overlijden is doorgegeven aan de burgerlijke stand, is het belangrijk om te kijken of er een uitvaartverzekering aanwezig is, waarmee de begrafenis- of crematiekosten geheel of gedeeltelijk kunnen worden betaald. Daarbij is het belangrijk om alle facturen rondom de uitvaart te bewaren. Weet je niet welke kosten je kunt verwachten? Het Nibud heeft hiervoor een handige rekentool, de Uitvaartberekenaar. Een eenvoudige uitvaart kost gemiddeld zo’n 4.800 euro.

Verklaring van erfrecht

In de verklaring van erfrecht vind je informatie over de overledene, de nalatenschap en de erfgenamen. Deze ontvang je van de notaris. Per situatie kan verschillen of je wel of geen verklaring van erfrecht nodig hebt. Meer informatie daarover is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Bekijk verzekeringen

Verder is belangrijk om te kijken of de overledene levensverzekeringen had, dit kun je navragen bij het Verbond van Verzekeraars. Zet daarnaast verzekeringen zoals de zorgverzekering, reisverzekering en WA-verzekering stop. Weet je niet wat je wel en niet stop kunt zetten? Doe dan goed navraag. Bekijk daarnaast of er bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld aan een eventuele hypotheek van de overledene.

Checklist

Al met al is het overlijden van een dierbare verdrietig en ingrijpend. Zeker weten dat je niets vergeet? Bekijk dan ook even de Checklist overlijden voor een hapklaar overzicht.

Verdere vragen? Bezoek dan de website van Wingen Advocatuur om een kosteloos adviesgesprek van 45 minuten in te plannen.