Dit is wat je dekt met een zakelijke rechtsbijstandverzekering

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Als je op zoek gaat naar verzekeringen, ontdek je al snel dat de mogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn. Eén van de opties die je hebt is een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Zo’n verzekering kan in veel situaties uitkomst bieden. Toch sluit lang niet iedere ondernemer een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Dit komt onder meer doordat zij niet weten wat er precies gedekt wordt. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat er gedekt wordt als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit.

Juridische hulp bij zakelijke conflicten

Wie een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, is verzekerd voor juridische hulp bij zakelijke conflicten. Als ondernemer kun je betrokken raken bij verschillende zakelijke conflicten. Er is bijvoorbeeld sprake van zo’n conflict als een klant niet wil betalen. Daarnaast kunnen jij en een medewerker verzeild raken in een zakelijk conflict. Schakel je in dergelijke situaties juridische hulp in? Dan dekt een zakelijke rechtsbijstandverzekering de kosten die hiermee gepaard gaan. Om het wat duidelijker te maken, zetten we hier op een rijtje wat een zakelijke rechtsbijstandverzekering precies dekt:

  • Conflicten over niet-betaalde rekeningen en andere incassozaken.
  • Conflicten met leveranciers en afnemers, bijvoorbeeld bij een te late levering of als de levering niet overeenkomt met de eisen die je gesteld hebt.
  • Conflicten over arbeidscontracten, zoals bij ontslag.
  • Volledige kosten van de inzet van juristen.
  • Proceskosten die je bij verlies aan de tegenpartij verschuldigd bent.

Wat valt er buiten de dekking?

Zoals je hierboven kon lezen, heb je in verschillende situaties baat bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Toch kun je deze verzekering niet altijd inschakelen als je juridische hulp nodig hebt. Nee, want er zijn ook bepaalde zaken die buiten de dekking van deze verzekering vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij conflicten die te maken hebben met belastingen. Ook conflicten met een motorrijtuig in het verkeer en conflicten die al zijn ontstaan voor het begin van de zakelijke rechtsbijstandverzekering vallen niet binnen de dekking.

Houd rekening met de wachttijd

Wie een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, krijgt te maken met wachttijd. Voordat deze tijd verstreken is kun je geen beroep doen op juridische hulp. De wachttijd bedraagt bij de meeste verzekeraars de eerste paar maand nadat je de verzekering hebt afgesloten. Dit betekent dat je niet verzekerd bent wanneer er in deze periode een zakelijk conflict ontstaat.

Wie denkt dat hij niet ontkomt aan wachttijd als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, heeft het mis. In sommige situaties kan er namelijk sprake zijn van rechtsbijstand zonder wachttijd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. De wachttijd is bovendien niet van toepassing als er sprake is van een geschil in het verkeer of letselschade. Sluit je een nieuwe rechtsbijstandverzekering af die aansluit op een eerdere rechtsbijstandverzekering? Dan is wachttijd eveneens niet van toepassing.