De perfecte studieplek inrichten: wat heb je nodig?

Tijdens de coronacrisis moesten we allemaal omschakelen naar online lessen via onze computers of laptops. We moesten nieuwe manieren ontdekken om thuis online lessen te volgen en te studeren. Maar ook zonder corona is het een uitdaging om je thuis goed te kunnen concentreren op je studie. Daarom delen we vanuit PrintAbout graag een paar tips met je om de perfecte studieplek thuis in te richten.

Een goede laptop…

Als je thuis lekker wilt kunnen studeren, heb je een goede laptop nodig. Kies voor eentje met Windows 10 Pro of 11 Pro. Zorg dat hij minstens een Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen heeft, dan loop je niet tegen irritante vertragingen aan. Met de Lenovo die we hier aanraden, kun je al je dagelijkse werk makkelijk aan en zelfs foto’s bewerken. Extra handig: je kunt veilig inloggen met een vingerafdrukscanner en voor je privacy is er een schuifje om je webcam mee af te dekken.

… met monitor

Een mooie en stevige opgeknapte monitor mag niet ontbreken op je studieplek. Studeren op alleen het scherm van je laptop is niet ideaal voor je ogen, nek, en rug. Dat komt doordat je vaak niet de beste houding aanneemt als je naar je laptopscherm kijkt. Natuurlijk kun je een laptopstandaard gebruiken om je laptop hoger te zetten, zodat het scherm op ooghoogte is. Dat is een goede tussenoplossing als je budget krap is. Maar als je het kunt betalen, is het altijd beter om voor een losse monitor te gaan. Een opgeknapte monitor geeft je vaak ook een betere kijkhoek dan een laptop.

Een printer

Als student moet je slim kiezen als het om een printer gaat. Bedenk eerst wat je allemaal met je printer wilt doen. Heb je een scanner nodig? Wil je dubbelzijdig kunnen printen? Print je alleen in zwart-wit of wil je ook in kleur kunnen printen? Als je vooral teksten print, is een zwart-wit printer vaak goedkoper. Met de nodige inkt cartridges kun je een tijd voorruit. Maar voor kleurenprints heb je een kleurenprinter nodig. Voor extra functies zoals scannen en kopiëren is een alles-in-één printer ideaal. Kijk ook naar de printkosten: inkjetprinters zijn goedkoop in aankoop, maar laserprinters zijn op de lange termijn goedkoper per pagina. Denk ook na over hoe je de printer wilt verbinden met je laptop of computer – via kabel, wifi, Apple AirPrint, of Google Cloud Print.

Bureau en comfortabele stoel

Een comfortabele bureau en stoel is onmisbaar als je lang wilt kunnen studeren of werken, maar denk ook eens aan een ergonomische stoel voor de beste steun. Tegenwoordig kun je ook betaalbare bureaus vinden die je kunt verstellen zodat je zowel kunt zitten als staan. Dit helpt voor een betere bloedsomloop en ademhaling. Of je nu zit of staat, let goed op je houding. Gebruik dingen als laptopstandaarden, aparte toetsenborden en muizen om ervoor te zorgen dat je niet naar beneden hoeft te kijken en je nek te belasten. Een slechte houding kan je moe maken en zorgen voor lichamelijke klachten. Te lang zitten is niet gezond en kan het risico op ziektes zoals diabetes verhogen. Zorg dus dat je regelmatig opstaat, even je benen strekt en genoeg drinkt. Even bewegen, zoals een kort rondje lopen of springen, kan ook helpen om je weer op te laden en je productiviteit te boosten.