De beste tips voor het schrijven van verslagen

Word je enthousiaster van het leren van tentamens of ben je juist iemand die goed verslagen kan typen? Wat je ook bent: je komt er helaas niet onderuit. Bij iedere studie krijg je te maken met het schrijven van een reflectieverslag, eindeloze plannen of een scriptie van 60+ pagina’s. Meestal zit er in het schrijven van een verslag een vaste structuur waarbij je aan de hand van een goede inleiding, middenkern en slot tot een goed verslag kunt komen. Maar welke tips kun je nog meer inzetten om je verslag een flinke boost te geven?

Zorg voor een heldere structuur

Of je nu een formele brief engels moet schrijven of juist een theoretisch verslag over lastige kwesties: een goede structuur is de kern van je verslag! Vaak weten studenten heel goed wat ze willen vertellen, maar ontbreekt daarbij de structuur die juist het verhaal tot een succes maakt. Het is daarom belangrijk eerst helder in kaart te brengen wat je in je verslag wilt vertellen. Zet daarom eerste de belangrijkste punten naast elkaar op papier en probeer vanuit daar verbanden te leggen. Het kan zo zijn dat je vanuit interviewvragen en de resultaten een verslag moet schrijven, waarbij het dus goed is om hoofd- en bijzaken te onderscheiden.

Maak het leesbaar

Weg met de eindeloze lappen tekst en pagina’s vol informatie waarin je zelf ook geen onderscheid meer kunt maken. Probeer daarom een kort en leesbaar verslag te schrijven waarbij je duidelijk de kern neerzet. Zo worden er vaak veel onnodige citaten ingezet, terwijl deze eigenlijk irrelevant zijn voor de lezer. Vermijd daarnaast ook de hoeveelheid afkortingen die je in je verslag verwerkt. Wanneer je bijvoorbeeld pnt.9 schrijft, dan is er een grote kans dat een luie lezer daar gemakkelijk overheen struikelt. Probeer daarom voordat je het verslag inlevert, zelf hardop je verslag te lezen zodat je zelf ook deze afkortingen voorbij ziet komen. Vaak worden deze termen er onbewust neergezet, terwijl we eigenlijk niet eens weten waarom we deze afkorting gebruiken. Gevalletje: lang leven het internet?

Vermijd jezelf in het verslag

Wist je dat het woord “ik” in een verslag als taboe kan worden gezien? Bij zowel scripties als andere academische teksten geldt dat ik-, jij- en wij-vorm als informeel wordt gezien. Deze kun je dan ook alleen gebruiken wanneer je er expliciet toestemming voor hebt gekregen. Dit geldt natuurlijk niet voor een reflectieverslag, waarbij er nadrukkelijk om je eigen mening en visie wordt gevraagd. In plaats van de ik-vorm wordt er vaak gekozen voor woorden in de lijdende vorm. Zo kun je bijvoorbeeld het stukje: “ik ga in dit onderzoek de nadruk leggen op…” vervangen door: “In dit onderzoek wordt er de nadruk gelegd op…” waarbij je de ik-vorm uit de tekst weglaat. Heel veel succes!