Alles wat je moet weten over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als je medewerkers of je producten schade toebrengen aan anderen ben je hiervoor als bedrijf aansprakelijk. Stel, je medewerker morst een kop koffie over de gloednieuwe laptop van een klant. Je moet deze schade dan vergoeden. Of tijdens bouwwerkzaamheden laat een medewerker een plank vallen op iemand. Als werkgever moet je de dan de kosten die ontstaan uit het letsel dat deze persoon oploopt vergoeden. Gelukkig kun je dit risico afdekken door jezelf goed te verzekeren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat vergoedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je als werkgever tegen aansprakelijkheid die ontstaat door het verwonden van andere personen en het toebrengen van schade aan andermans spullen. Verder beschermt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook tegen schade die ontstaat als gevolg van een gebrekkig product, gevolgschade en milieuschade die ontstaat na een incident. Ook milieuschade die geleidelijk ontstaat is niet gedekt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er bodemverontreiniging ontstaat door een langdurig lekkende kraan. 

Waar ben je niet tegen verzekerd?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die ontstaat door beroepsfouten, zoals het geven van een verkeerd advies of het maken van een foute berekening. Hiervoor heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Voor bepaalde beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor financieel adviseurs. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Al zijn er situaties waarin je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten omdat dit een eis is van een opdrachtgever of leverancier. 

In welke gevallen is het handig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Is je bedrijf actief in een sector waar het risico op het toebrengen van schade of letsel aan iemand anders hoog is? Dan is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je kunt hierbij denken aan sectoren waarin gevaarlijk werk voorkomt, zoals de bouw. Toch is het ook mogelijk om schade toe te brengen aan iemands eigendommen als je achter een computer zit. Als je koffie morst over de PC van een opdrachtgever waar je op dat moment aan het werk bent, dan ben je aansprakelijk voor deze schade. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is dus eigenlijk voor iedere ondernemer een must.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaal je een maandelijkse premie. De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal zaken Zo is de grootte van de onderneming en de sector waarin de onderneming werkzaam van invloed op de hoogte van de premie. De premie is hoger naarmate de verzekeraar het risico op letsel hoger acht. Werken de werknemers met gevaarlijke machine? Hebben ze veel contact met klanten? Dit zijn zaken die het risico op letsel vergroten. De premie zal lager uitvallen op het moment dat de werknemers alleen achter de computer hun werkzaamheden verrichten en nauwelijks contact hebben met klanten.  Iedere verzekering is anders. Het bedrag dat verzekerd is en de premies kunnen nogal verschillen. Het is daarom aan te raden eerst een aantal verzekeringen met elkaar te vergelijken. Daarnaast zijn er online veel handige tools beschikbaar waarmee je de exacte hoogte van je premie in een oogwenk kunt berekenen.