5 tips bij het verdedigen van je scriptie

Sta jij op het punt om je scriptie te verdedigen? Het is dan gebruikelijk om deze te houden met behulp van een PowerPoint-presentatie of een Prezi. Tijdens deze presentatie bespreek je de belangrijkste resultaten van je onderzoek. Hiermee geef je de opdrachtgever inzicht in wat je onderzoek heeft opgeleverd en welke stappen er moeten worden genomen om de doelen te bereiken. In principe is het een samenvatting van je hele onderzoek. Maar hoe bereid je je goed voor op de verdediging van je scriptie?

Ken je scriptie van voor tot achter en terug

Je moet echt diepgaande kennis hebben van de inhoud van je scriptie. Neem de tijd om je scriptie grondig door te lezen en zorg ervoor dat je alle details ook goed begrijpt. Op deze manier kun je de vragen van de examinatoren met vertrouwen beantwoorden. Je kunt je scriptie zelfs printen, zodat je er even in kunt kijken tijdens de verdedigingen als je ergens over twijfelt. Bureau Scriptiehulp kan samen met jou een aantal vragen opstellen die de examinator zou kunnen stellen om je voor te bereiden op je verdediging. Deze vragen kunnen relevantie hebben voor je onderzoek of juist in de bredere context van je werk. Overigens kunnen ze ook adviseren op de PowerPoint, zodat deze helemaal in orde is voor je verdediging.

Maak er een verhaal van

Daarnaast is het slim om de presentatie interessant te maken door middel van storytelling. Lees dus geen saaie Powerpoint-presentatie voor en laat ook geen ingewikkelde modellen zien zonder uitleg. Laat je helpen door een begeleider om een Powerpoint-presentatie te maken waarmee je je publiek mee kunt nemen in het verhaal van het onderzoek dat je hebt gedaan, maar ook wat je precies hebt onderzocht en waarom je bepaalde methodes hebt gebruikt voor het onderzoek. Het gaat allemaal om de ‘waarom’ – waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen en waarom deze strategische keuzes relevant zijn. Samen kun je je goed voorbereiden aan de hand van storytelling, zodat jij je publiek emotioneel kunt betrekken bij je onderzoek en ervoor kunt zorgen dat je presentatie boeiend en overtuigend is.

Oefen, oefen, oefen

Het is een goed idee om je scriptieverdediging te oefenen voordat je daadwerkelijk voor de examinatoren staat. Dit kan een manier zijn om minder stress en zenuwen te hebben. Je kunt dit doen door te oefenen met vrienden, familieleden, kennissen of een ervaren begeleider. Wanneer je samen met een begeleider de presentatie oefent, krijg je waardevolle feedback die je kunt gebruiken om een overtuigende en duidelijke presentatie te geven.

Ken de examinatoren

Het is verstandig om te achterhalen wie de mensen zijn die je zullen beoordelen. In veel gevallen bestaat het panel uit docenten die expertise hebben in verschillende vakgebieden. Neem de tijd om te onderzoeken waar deze docenten recentelijk over hebben gepubliceerd en lees indien relevant hun publicaties. Probeer je bekend te maken met hun vakgebied en werk om te anticiperen op vragen die ze mogelijk kunnen stellen. Deze kennis kan een waardevol hulpmiddel zijn bij je scriptieverdediging.

Denk rustig na voordat je antwoord geeft

Tijdens de verdediging van je scriptie is er vaak de druk om snel te antwoorden op vragen van de examinatoren. Weet dat het volkomen acceptabel is om even rustig na te denken voordat je antwoord geeft. Neem de tijd om de vraag te begrijpen en structureer je antwoord in je gedachten voordat je begint te spreken. Een scriptiebegeleider kan deze manier van antwoord geven samen met jou oefenen.