5 redenen waarom een cv zo belangrijk is

Je cv is een van de belangrijkste documenten die je ooit in je leven zult schrijven. Het is het eerste wat een potentiële werkgever ziet en kan je kansen bij een sollicitatie maken of breken. Voor studenten, die toch al te maken hebben met zware concurrentie voor startersfuncties, is een goed cv nog belangrijker. Hier zijn vijf redenen waarom een goed cv je een voorsprong kan geven op andere sollicitanten.

1. Een goed cv helpt je je te onderscheiden van de massa

Hoewel er overal personeelstekorten zijn, blijft een het schrijven van een sterk cv van essentieel belang. Zeker als je solliciteert op een ‘doorgroeifunctie’ met goede carrièremogelijkheden, zullen  werkgevers erg selectief zijn. Om te zorgen dat jij wordt uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek moet je dus opvallen. Dat doe je door een perfecte cv op te stellen en eventueel een pakkende motivatiebrief.

2. Een goed cv maakt je klaar voor een succesvol sollicitatiegesprek

Wanneer werkgevers veel sollicitaties ontvangen voor een enkele vacature, hebben ze niet altijd de tijd om ze allemaal volledig te lezen voordat ze beslissen welke sollicitanten ze terugbellen voor een gesprek – daar komt een goed cv weer om de hoek kijken! Je cv moet genoeg informatie geven over jou en je capaciteiten om ze te laten opmerken en besluiten om je uit te nodigen voor een gesprek – het loont dus de moeite om wat tijd te investeren in een perfecte, foutloze cv en motivatiebrief! Als je bovendien details over jezelf in je cv opneemt, zoals relevante opleidingen/trainingen die je hebt gevolgd of speciale certificeringen die je hebt behaald, kun je tijdens het gesprek potentiële gespreksonderwerpen aandragen, waardoor je nog beter kunt laten zien hoe gekwalificeerd en geschikt je bent voor de baan die je zoekt.

3. Een goed cv kan je helpen effectief te netwerken

Een derde voordeel van een goed cv is dat het je kan helpen om te netwerken met professionals in je vakgebied of aanverwante sectoren die je misschien nuttige adviezen kunnen geven of connecties kunnen leggen met het oog op toekomstige werkgelegenheid! Denk hierbij aan platforms zoals LinkedIn.

4. Een goed cv helpt om je sterke punten en vaardigheden te laten zien

Jezelf aanprijzing is niet altijd makkelijk. Toch zal je jezelf moeten ‘verkopen’ en een cv biedt daarvoor de perfecte gelegenheid. Je kunt daarin namelijk je harde vaardigheden (zoals opleiding, werkervaring en echnische vaardigheden) vermelden, alsmede de zachte vaardigheden (zoals karaktereigenschappen en interpersoonlijke vaardigheden).

5. Een goed cv maakt solliciteren gemakkelijker en efficiënter

Ten slotte, door een goed georganiseerde, logisch ontworpen en gemakkelijk te lezen cv klaar te hebben liggen, kun je sneller en efficiënter solliciteren. Het schrijven van een cv en brief waarmee je boven de massa uitsteekt, kost tijd en aandacht. Als je er al een hebt klaar liggen, ben je jouw concurrenten al een stapje voor. Schrijf dus nu al een goede cv, zodat je altijd optimaal bent voorbereid voor een sollicatie. Zodra er dan een vacature is voor jouw droombaan, haak je direct in. Daarmee verhoog je je kansen aanzienlijk.