4 eigenschappen waarmee je het ver gaat schoppen in de advocatuur

Als rechtenstudent is het wellicht je ultieme doel om in de advocatuur terecht te komen. Als advocaat met een eigen praktijk, of in een klein of groot advocatenkantoor. De studie rechten is natuurlijk een prima beginpunt voor een loopbaan als advocaat.

Maar: wat maakt nu een goede advocaat? Met simpelweg goede punten halen kom je er namelijk niet.

Veel advocatenkantoren vragen veel meer van nieuwelingen. Naast een mooie cijferlijst en allerhande relevante ervaring zoals commissiewerk en een buitenlandstage, zijn ook persoonlijke factoren enorm van belang bij een sollicitatie. Je zult om een advocaten-carrière lang met plezier naar je werk te gaan namelijk over bepaalde karakteristieken moeten beschikken. Het gaat om de soft skills, de competenties die vaak van nature komen, maar ook kunnen worden aangeleerd of ontwikkeld.

Hier vier eigenschappen die een goede advocaat tot een geweldige advocaat maken.

Passie

Wil je het maken in de advocatuur met een succesvolle en bevredigende carrière, dan heb je passie voor het vak nodig. Passie voor gerechtigheid en je hier ook voor willen inzetten. Snappen waarom een samenleving wetten opstelt en deel uit willen maken van het apparaat hieromheen.

Maar ook: passie voor het vak in de details. Je zult maar al te vaak de letter van de wet moeten volgen, en deze letter kan af en toe best droog en langdradig zijn. Dit kan echter bij je passen. Juridische teksten zijn vaak zo zwaar om maximale duidelijkheid te scheppen. Hier soepel mee om kunnen gaan en het een uitdaging vinden om de wet om te kunnen zetten in dagelijkse praktische toepassingen is een grote plus.

Doorzettingsvermogen

Soms is het even doorbijten voordat een zaak tot een succesvol einde komt. De tegenpartij wil niet meewerken. Of de feiten zijn niet helemaal helder te krijgen. Door kunnen zetten is dan ook cruciaal voor een succesvolle advocaat.

Naast het dagelijkse advocaten werk kan ook de cultuur op een advocatenkantoor zelf hard zijn. Om je hierin staande te houden heb je naast ambitie ook wat taaiheid nodig en niet al te snel de handdoek in de ring te willen gooien. Zo zegt Danny Snijders van Snijders Advocaten dat zijn ietwat ruige jeugd hem tot een betere advocaat heeft gemaakt. Hij heeft namelijk al vroeg geleerd om niet snel op te geven en dit helpt hem vandaag bij het zich vastbijten in een zaak. En hoewel doorzettingsvermogen iets is wat je vanuit je jeugd meekrijgt, kun je dit ook zeker later nog verder ontwikkelen.

Creativiteit

Het vergt soms wat hersensprongetjes om tot oplossingen te komen. Juridische zaken kunnen vaak complex worden en dan de vele details coherent kunnen verbinden met een creatieve geest helpt enorm. De wet is de wet, maar de interpretatie hiervan biedt nogal eens wat speelruimte. Dit kun je naar je hand zetten met buiten de box denken en een zaak van verschillende kanten kunnen belichten.

Ook dien je als goede advocaat te kunnen schakelen en voor beide partijen kunnen denken. Zou je de tegenpartij kunnen verdedigen? Met een creatief denkvermogen zul je in staat zijn het pleidooi van de tegenpartij te voorzien en je hier dus ook al op voor te bereiden.

Creativiteit kun je trainen en dit is wellicht een van de meest belangrijke vaardigheden in de huidige arbeidsmarkt. Of je nu advocaat wilt worden of niet.

Communicatieve vaardigheden

Qua communicatie moet een goede advocaat allereerst goed kunnen luisteren. Om jouw cliënt echt goed van dienst te kunnen zijn, moet je de tijd nemen haar of hem aan te horen en het verhaal helder te krijgen. Mensen willen graag hun hele verhaal kunnen doen en het is soms lastig de relevante juridische details hier tussenuit te halen. Dit vergt geduld en goede sociale vaardigheden, zoals de juiste vragen kunnen stellen en de cliënt op diens gemak te stellen.

Voor en tijdens de zitting zijn zowel orale als geschreven communicatie vaardigheden van groot belang. Kun je helder een argument uiteenzetten en rustig de zaak bepleiten? Beheers je het Nederlands foutloos?

Ten slotte helpt het ook enorm als je een beetje kunt netwerken om zo nieuwe klanten te werven en je professionele relaties gezond te houden.

Van goed naar geweldig als advocaat

Een carrière als advocaat bij een vooraanstaand advocatenkantoor is zeker iets om naar te streven. Naast de kennis van de wet en een slim koppie komen bepaalde karaktereigenschappen hierbij van pas.

Vele hiervan zijn te ontwikkelen of aan te leren. Het zal zich lonen om naast een studie rechten met vlag en wimpel af te ronden, ook aandacht te besteden aan de hierboven genoemde competenties. Tenzij je linkshandig bent, dan kun je de advocatuur maar beter vergeten.