3 tips om je beter te concentreren tijdens het leren

Veel mensen vinden het soms lastig om zich te concentreren tijdens het leren. Wellicht wordt je afgeleid door je kitten of je huisgenoten. Je kitten kun je natuurlijk een bakje kittenvoer geven en je huisgenoten kun je vragen om iets rustiger aan te doen. Wat doe je echter als het helemaal stil is, maar jij je nog steeds niet kunt concentreren? Hieronder vind je drie handige tips die jou kunnen helpen om te concentreren.

1. Zorg voor een opgeruimde kamer

Als de ruimte waar je studeert erg chaotisch is, dan kan dit ook invloed hebben op hoe goed jij je kunt concentreren. De meeste mensen worden er onrustig van als ze zich in een chaotische ruimte bevinden. Daarom is het verstandig om de kamer even op te ruimen voordat je gaat studeren. Dit zal de concentratie in de meeste gevallen al bevorderen.

2. Probeer het onderwerp interessant te vinden

Als je de lesstof interessant vindt, is het vaak makkelijker om je te blijven concentreren. Vind je het onderwerp niet interessant, probeer jezelf dan toch te motiveren. Waarvoor leer je nu zoveel en wat zijn jouw doelen? Komt er nog een moment waarop je de stof die je leert, kunt gebruiken? Probeer jezelf te motiveren, want een beetje motivatie helpt zeker om geconcentreerd te blijven. Als je erin slaagt om het onderwerp leuk of in ieder geval interessant te vinden, dan wordt het leren een stuk eenvoudiger.

3. Bepaal tussentijdse targets

Het is belangrijk om ook tussentijdse targets voor jezelf te stellen. Wanneer je dat doet, wordt het makkelijker om de concentratie te behouden. Je hikt zo namelijk tegen minder lesstof op. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om iedere week een hoofdstuk te leren. Dat is echter ook afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt. Door doelen voor jezelf te stellen wordt het in ieder geval een stuk eenvoudiger om je goed te blijven concentreren. Vooral als je zoveel moet leren dat je niet weet waar je moet beginnen, is het een goed plan om de lesstof te verdelen.

Heb je echt problemen met je concentratie?

Als je alles al geprobeerd hebt en nog steeds problemen hebt met concentreren, dan kun je ook eens met je huisarts in gesprek gaan. Er zijn bij de drogist ook concentratiepillen te koop. Deze kunnen je ook helpen om geconcentreerd te blijven als je aan het leren bent. Mocht je echt een belangrijk examen hebben, dan kan dit zeker de moeite waard zijn. Lees hierbij altijd eerst goed de bijsluiter.