Recensie: Tien geboden voor de advocaat-stagiair

Stageperiodes zijn voor de aankomende advocaat een waar mijnenveld. Naast de doorgaans al flinke overgang van collegebanken naar praktijk krijg je te maken met flinke werkdruk, diverse soorten collega’s en een hiërarchische pikorde. Een helpende hand is dan best welkom. Michel Knapen en Linda van der Ham proberen dit met hun Tien geboden voor de advocaat-stagiair te bieden. Is die missie geslaagd?

Het boek, dat is opgedeeld in twaalf hoofdstukken, geeft aan de hand van interviews met ervaren advocaten, trainers en coaches aan hoe om te gaan met allerlei aspecten binnen een advocatenkantoor. Kun je ‘nee’ zeggen tegen je patroon als hij weer een stapel ordners op je toch al overvolle bureau legt? Of het omgekeerde: wat doe je als je te weinig opdrachten krijgt? Minder werk is tenslotte minder omzet. Hoe zorg je daarnaast voor de balans werk-privé? En hoe laat je van je horen als je een wat minder mondige advocaat-stagiair bent?

Klassieke opvatting van ‘de advocaat’

10gebodenDoorgaans zien we de gemiddelde advocaat als een wat gestrest, perfectionistisch type die regelmatig overwerkt en zijn familie alleen in de late uurtjes ziet. Hoewel het boek hierop enkele nuances aanbrengt, wordt wel erkend dat de advocatencultuur een harde wereld is. Vooral het ontbreken van persoonlijk contact op kantoor en negatieve feedback van met name de patroon breekt de stagiaire regelmatig op. “Het zou een betere werksfeer opleveren als oudere advocaten meer investeren in de persoonlijke relatie met junioren, maar dat gebeurt maar mondjesmaat”, is een kritiekpunt dat vaker dan eens terugkomt in het boek. Een eigen leven buiten kantoor is daarom extra belangrijk. “Ga sporten, duik de kroeg in met mede-stagiaires en spendeer tijd met familie.”

Ook is doorgaans een veelgehoorde klacht dat stagiaires het zelf maar uit moeten zoeken. Dat is niet helemaal waar, zo blijkt uit het voorbeeld van de patroon en de zwemhaak. “Zwemmen betekent niet dat je aan je lot wordt overgelaten. Wie dreigt te verdrinken, kan altijd rekenen op iemand die je uit het water haalt. Dat verhoogt je vertrouwen en zelfverzekerdheid.”

De kleine lettertjes – houd je aan de spelregels

Dat je je auto niet op een parkeerplek van de partners moet zetten is logisch, maar er zijn talloze kleine spelregels binnen advocatenkantoren die minder bekend zijn. Zo is de aanwezigheid bij de vrijdagmiddagborrels vrijwel overal een must en tel je bij sommige grotere kantoren niet mee als je op zondag niet werkt. Verder belangrijk: stoor de meeste partners niet meer na zes uur ’s avonds. Te emotioneel reageren tast je imago ook snel aan. Wél doen: maak eens een extra wandelingetje in de gangen: je kunt uren op je stukken zwoegen, maar als je nooit je kamer uitkomt, word je ook niet gezien. Jurisprudentievergaderingen, borrels en lunches zijn in ieder geval goede mogelijkheden om je te laten horen. Geven en nemen, vragen en zelf initiatief tonen; het draait allemaal om balans.

Tips & tricks; missie geslaagd?

In je eerste jaar al bedenken waar je later wilt staan, goed leren plannen en prioriteiten stellen en jezelf proactief opstellen klinken logisch, maar blijken in de praktijk toch een stuk lastiger uitvoerbaar. Gelukkig staat het boek vol plannen van aanpak voor zulke dilemma’s. Naast fijne interviews en interessante enquêteresultaten bevat het boek ook grappige lijstjes, zoals Tien succesvolle recepten om de relatie met je baas te verknoeien.

Tien geboden voor de advocaat-stagiair is afwisselend, laagdrempelig en geeft een verrassend compleet overzicht van zaken waar advocaat-stagiaires mee kunnen worstelen. Door de diverse achtergronden van de geïnterviewden en verschillende ervaringen verveelt het boek geen moment en is er een fijne balans tussen persoonlijke verhalen en objectieve blikken op de voorgelegde dilemma’s. Daarnaast worden praktische tips van advocaten vlot afgewisseld met adviezen van trainers en coaches over hoe je mentaal overeind blijft, zonder dat het ‘zweverig’ wordt. En hoewel de auteurs de nodige schrikbeelden voor advocaat-stagiaires aankaarten, is de rode lijn duidelijk: leer en geniet.

Hoewel het boek is gericht op Dé Advocaat-Stagiair, gelden veel dilemma’s voor elke werkvloer en zelfs in de collegebanken. Tot slot daarom een paar adviezen om alvast mee te nemen tijdens je studie:

  • Leer ‘nee’ zeggen
  • Doe iets met feedback
  • Weet waar je goed in bent
  • Spreek mét elkaar, niet óver elkaar
  • Werk eerst de vervelende klussen af, dit verlaagt de werkstress

10geboden1


De harde feiten

Titel:
Tien geboden voor de advocaat-stagiair
Door:
Michel Knapen en Linda van der Ham
Uitgever:
Celsus Juridische Uitgeverij
Aantal pagina’s:
180
ISBN:
9879088631771
Het boek is voor 24,95 euro verkrijgbaar bij o.a. Celsus. De eerste vijf pagina’s van het boek én de inhoudsopgave vind je hier.

Legal points: 9/10

Een greep uit onze andere boekenrecensies:
Met een klap van de hamer | V. Corstens & M. Wullink
Mens in toga | J. Hopmans
Superstudent! | O. Schewe
Twaalf jaar onschuldig in de cel | R. van der Dussen

One Comment on “Recensie: Tien geboden voor de advocaat-stagiair”

Comments are closed.