Je eigen juridische onderneming? Dit zijn de onmisbare elementen!

juridisch adviesbureau

Begin dit jaar vertelden zeven (ex)rechtenstudenten al over het opzetten van een eigen juridisch adviesbureau naast de studie. De reacties daarop vroegen om een tweede editie. Ditmaal gaan we een stapje verder en vragen vier inspirerende mensen met uiteenlopende (juridische) achtergronden en dromen het hemd van het lijf! Hoe denken zij over essentiële punten van het juridische ondernemerschap zoals samenwerken, naamsbekendheid en kennis?

Een opvallende dame in dit gezelschap is de 29-jarige Steffy Roos du Maine, sinds januari 2014 eigenares van het succesvolle Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. Ze volgde geen rechtenstudie, maar rolde in de juridische wereld toen haar moeder in 2010 JBL&G oprichtte. “Al tijdens mijn studie International Relations begon ik met ondersteunend werk voor mijn moeder. Dit beviel me zo goed, dat ik nog eventjes een switch naar rechten heb overwogen. Uiteindelijk toch mijn eigen studie afgemaakt, maar mijn moeder had weleens door laten schemeren dat ik het JBL&G groot zou kunnen maken. En daar begon het allemaal.”

Wie nog helemaal aan de start staat, is de twintigjarige bachelor student Recht & Management Jan Paijmans. In april jongstleden zette hij Rechtswinkel De Langstraat (nabij Den Bosch) op, met als startdatum aankomende september. De website is nog in onderhoud en studenten die geïnteresseerd zijn in een functie als rechtswinkelier kunnen zich nog aanmelden, maar aan motivatie alvast geen gebrek. “Ik had eigenlijk al heel lang het gevoel dat ik iets voor mezelf wilde beginnen, dat ik wilde ondernemen. Rechtswinkels zijn een bekend fenomeen in Nederland, maar in de regio waar ik me op focuste, was er eigenlijk niets soortgelijks. Uit een enquête die ik verspreidde via social media bleek dat de behoefte aan zo’n rechtswinkel er daar echter wel degelijk was.”

Van eenmanszaak naar advocatenkantoor

De 26-jarige Lindsey de Bode timmert ondertussen ook flink aan de weg. Ze begon in juli 2015 met De Bode Juristen en hoopt binnenkort haar eenmanszaak om te kunnen zetten in een advocatenkantoor. Hiervoor is nog toestemming van de Orde van Advocaten nodig. “Na het behalen van mijn masterdiploma kwam mijn vriend, ook een ondernemer, met het idee om iets voor mezelf te beginnen. Zijn eerste onderneming was een incassobureau en gerechtsdeurwaarderskantoor en zo kwamen we al snel op het oprichten van een juridisch advieskantoor. Ik heb altijd al de ambitie gehad om een eigen onderneming te starten en dit voelde als het juiste moment om die ambitie waar te maken. Via het netwerk van mijn vriend kreeg ik mijn eerste zaken en voor ik het wist, had ik een lopende praktijk.”

Ook Jennifer de Graaff (tevens 26 jaar) is van plan om het in augustus 2015 opgerichte De Graaff Legal groot te maken. “Ik wil moeilijk taalgebruik richting cliënten het raam uitgooien en down to earth juridisch advies geven.” Geheel vanzelfsprekend was deze carrièresprong niet. “Ik ben een ‘wat als..’-denker, maar ben blij dat ik deze stap heb genomen.” Ze werkt voor haar adviesbureau samen met Guido Gloudi van Gloudi Advocatuur. “Hij bekijkt kritisch mijn adviezen en is mijn sparringpartner. Als beginnend ondernemer en jurist is het erg fijn om iemand te hebben waar je op terug kunt vallen en veel van kunt opsteken.”

Naamsbekendheid door tevreden cliënten

Ook Lindsey en Jan werken samen met externen. “Omdat ik mij ook bezighoud met het incasseren van vorderingen is een goede relatie met een gerechtsdeurwaarder van groot belang,” vertelt Lindsey. “Wanneer een bepaalde zaak buiten mijn expertise ligt, huur ik iemand in die deze kennis wel bezit.” Jan kan dit beamen. “Samenwerking is waarschijnlijk het belangrijkste aspect van een rechtswinkel. We zijn gezien onze non-profitorganisatie volledig afhankelijk van giften en subsidies. Je bent dus afhankelijk van sponsoren en partners, maar ook van de gemeenten. Binnen de juridische sector werken we samen met twee advocatenkantoren uit de regio.”

Niet alleen samenwerking is belangrijk, ook naamsbekendheid is nodig om cliënten te trekken. “We bloggen als JBL&G veel over allerlei onderwerpen die wij interessant vinden binnen ons vakgebied,” aldus Steffy. “Verder zijn we redelijk actief op social media, maar de beste naamsbekendheid begint pas na een aantal jaren goed te lopen met tevreden cliënten. We merken steeds vaker dat we een nieuwe cliënt krijgen die is doorverwezen door een buurman, collega of familielid die eerder door ons is geholpen. Dat is een groot compliment!”

Kennis vergaren én bijhouden

Ook de factor waar het uiteindelijk om draait mag niet worden vergeten: kennis. Hoe houd je die up-to-date? “Ik houd de jurisprudentie van de Rechtspraak nauwlettend in de gaten en lees graag artikelen van advocaten en juristen,” vertelt Jennifer. Jan doet zijn kennis voornamelijk tijdens colleges op. “Met de basiskennis zit het wel snor. Datgene wat ik daarmee niet opdoe op de universiteit of meekrijg via het nieuws, probeer ik in de toekomst via cursussen op te doen.” Lindsey is geabonneerd op diverse juridische vakbladen en nieuwsbrieven. “Ook lees ik regelmatig literatuur en vind ik Twitter een handig medium om op de hoogte te blijven van de actualiteiten.” Bij Steffy liggen dergelijke vakbladen ook op kantoor, zoals ANWB Verkeersrecht en LetselschadeNews. “Verder hebben we een abonnement op Kluwer Navigator en een nieuwsbrief die de nieuwste jurisprudentie op ons vakgebied behandelt.” Ook heeft JBL&G maandelijkse incompany cursussen en wekelijkse jurisprudentielunches. “We vinden het erg belangrijk om onze juristen goed op te leiden!”

Voor Lindsey en Steffy vormt hun onderneming een fulltime job. “Je bent 24 uur per dag aan het ondernemen,” zegt Lindsey. “Het is meer dan een fulltime job,” beaamt Steffy. Jan houdt zich overdag bezig met studie en werk bij het Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch en de Efteling, dus bij hem gaan de avonduurtjes momenteel op aan de rechtswinkel. “Aangezien we nog in de opstartfase zitten, moet er veel worden geregeld. Ik heb regelmatig afspraken en wil zelf graag alles tot in de puntjes afwerken.” Bij Jennifer verschilt het aantal uren wekelijks, waardoor ze naast het haar studie en onderneming in het weekend nog bij de Albert Heijn kan werken. “Het is een drukke bezigheid, maar geeft me veel voldoening.”

Open blik en financiën

Het ondernemerschap kent logischerwijs hoogte- en dieptepunten. “In het begin vond ik het erg lastig om een prijs te vragen voor mijn diensten,” geeft Jennifer toe. “Ik wilde zo goedkoop mogelijk zijn, maar daar verdien je uiteindelijk geen boterham mee.” Wat haar wel erg is meegevallen, is dat de meeste mensen haar wel degelijk serieus nemen. “De juridische wereld is vrij hard. Ik dacht dat ik te jong zou zijn, maar als je weet waar je het over hebt, zijn mensen echt bereid om naar je te luisteren.” Steffy ging met een open blik het ondernemerschap in. “Dat geldt nu nog steeds, al gaat het inmiddels natuurlijk veel professioneler dan in het begin. Wat ik zeker niet had verwacht, is dat het zo snel zou groeien. Redelijk bizar, maar erg leuk!” Voor Lindsey is de boekhouding duidelijk een mindere kant, die besteedt zij dan ook uit. “Ook was ik in het begin bang om fouten te maken. Er is geen inwerkperiode of proeftijd waarin iemand controleert of je je werk goed doet. Wel is dat uiteindelijk allemaal reuze meegevallen. Bovendien: fouten zijn leermomenten!” Jan verbaasde zich over de behulpzaamheid van mensen. “Ik kreeg al snel veel aanbiedingen van mensen uit de regio om te helpen; advocaten die het concept zagen zitten, studenten die zich willen inzetten, de Rabobank die via het Stimuleringsfonds een mooie bijdrage leverde, et cetera. Soms duurt het opzetten van een samenwerking wat langer dan gehoopt, maar tot nu toe gaat alles erg vlot!”

Meer weten? Lees dan ook Het beginnen van een juridisch adviesbureau – zo doe je dat!

Ben je benieuwd naar alle verdere plannen en ontwikkelingen van JBL&G, De Bode Juristen, De Graaff Legal en Rechtswinkel de Langstraat? Hieronder vind je alle contactgegevens.


Naam:
Jennifer de Graaff
Leeftijd: 26 jaar
Opleiding: HBO Rechten (HvA), master aan Rijksuniversiteit Groningen
Naam adviesbureau: De Graaff Legal (website onder constructie), sinds 01.08.2015
Adviseert over: belastingrecht, bestuursrecht, huurrecht, arbeidsrecht, contractenrecht, etc.
Social media: Facebook


Naam:
 Lindsey de Bode
Leeftijd: 26 jaar
Opleiding: master Strafrecht, Radboud Universiteit Nijmegen
Naam adviesbureau: De Bode Juristen, sinds 16.07.2015
Adviseert over: contractenrecht, huurrecht, arbeidsrecht, strafrecht
Social media: Twitter | LinkedIn


Naam:
 Jan Paijmans
Leeftijd: 20 jaar
Opleiding: Recht & Management, Radboud Universiteit Nijmegen
Naam adviesbureau: Rechtswinkel de Langstraat (website onder constructie), sinds 20.04.2016
Adviseert over: bestuurs-, straf- en belastingrecht
Social media: Facebook | Twitter | LinkedIn


Naam:
Steffy Roos du Maine
Leeftijd: 29 jaar
Opleiding: International Relations aan de RuG, Sorbonne & UvA
Naam adviesbureau: Juridisch Bureau Letselschade & Gezondsheidsrecht, sinds 2010 (eigenares sinds januari 2014)
Adviseert over: letselschade & gezondsheidsrecht
Social media: Facebook | Twitter | LinkedIn