Altijd druk? Niet meer met deze (wetenschappelijk verantwoorde) studietips!

Hij doet weer de ronde: het ‘Alleen sukkels hebben het druk‘-artikel van het NRC. Niet alleen houdt drukte volgens dit artikel ook drukte in stand, het is haast een (ongewenst) statussymbool geworden. Immers: een lege agenda, dat kan toch niet? Wat kunnen we nu doen om uit die hectische sleur te raken? Een aantal studietips zouden wat verlichting moeten geven.

In het eerder aangehaalde artikel komt Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog en auteur van Busy: how to thrive in a world of too much, aan het woord.

Hij onderscheidt vier strategieën om alle hectiek en klusjes onder controle te krijgen:

1) Beheersing: de teugels van het leven weer in handen nemen.
2) Focus: het belangrijkste doen en de rest negeren.
3) Betrokkenheid: herdefiniëren wat succes is, en je opnieuw met je werk en je leven verbinden vanuit intrinsieke waarden.
4) Implementatie: hoe ga je dit in de praktijk brengen?

Wellicht is dat wat vaag, dus schotelen we wat meer concrete studietips voor, die nog wetenschappelijk verantwoord zouden zijn ook.

I. Studeer verspreid
Hoewel sommige studenten met een nacht doorhalen voor het tentamen een voldoende weten binnen te slepen, levert meer verspreid studeren op de langere termijn meer op. Elke dag een klein beetje dus. Lees daarnaast de opgegeven stof vóór het college en neem je aantekeningen na het college gelijk nog eens door. Niet pas weken later dus, als je de helft alweer bent vergeten.

II. Test jezelf
Leuk, dat markeren van de belangrijkste punten van een tekst, maar kan dat niet beter? In plaats van het schrijven van een samenvatting aan de hand van de belangrijkste punten, is het effectiever om na het lezen van de tekst op te schrijven wat je nog hebt onthouden. Daarmee test je al gelijk jezelf (daarna nog wel even checken of je geen belangrijke punten hebt gemist natuurlijk) en blijft de stof beter hangen. Ook het gebruik van flash cards blijkt een goede studiemethode, net als het jezelf stellen van vragen die je opstelt tijdens het lezen van de tekst.

III. Blijf gefocust
Ga naar elk college en laat die laptop thuis! Geen afleiding door social media en bovendien herinner je je meer als je notities maakt met pen en papier. Daar komt bij dat je al gelijk meer moet selecteren wat je opschrijft en dat scheelt weer het doorspitten van aantekeningen tijdens het studeren. Win-win!

IV. Ruim op en schep orde
Als je aan het begin van het semester al vergeet je boeken te bestellen of moet survivallen tussen bergen kleding, bierkratten, aantekeningen van vorig jaar en andere spullen sta je al gelijk met 0-1 achter. Ruim dus op, creëer een fijne studieplek voor jezelf en noteer belangrijke data alvast in je agenda.

V. Slaap en beweeg
Het klinkt zo simpel, maar beweging en slaap zijn vaak de eerste twee dingen die er tijdens drukke studiedagen bij inschieten, terwijl ondertussen de pizzadozen in de hoek zich opstapelen. Plan dus kleine pauzes in in de buitenlicht en sluit die boeken ’s avonds op vaste tijden. Van nachten doorhalen worden zowel lichaam als geeft echt niet gelukkig.

[Bovenstaande punten zijn afgeleid van deze Facebookpost van de VU]

Terugkomend op het NRC-artikel: wat als je het nu écht druk hebt? Denk bijvoorbeeld aan studerende ouders. “Zelfs in dit soort omstandigheden sta je niet geheel machteloos ten opzichte van alles wat er van je gevraagd wordt,” zegt Crabbe. “Je hebt een keuze met welke houding je die eisen tegenmoet treedt. Zo vragen mijn vrouw en ik elkaar aan het eind van de dag: ‘Did you ‘process’ the kids, or did you have fun with them?’”

Heb je meer studiehulp nodig dan dit artikel? Bekijk dat onze 39 onmisbare apps voor bij het studeren! Niet wetenschappelijk onderbouwd, dus op eigen risico 😉