Rusland zorgde bijna voor internationaal verbod op Telegram

Rusland wil inzage in verstuurde berichten op het versleutelde berichten-platform Telegram. Telegram weigert dat echter. Om die reden heeft Rusland een verbod en blokkade ingesteld tegen Telegram. Op voet daarvan heeft Rusland Apple geboden aan de blokkade mee te werken. Apple leek Telegram daarna wereldwijd diens updates te blokkeren, niet enkel in Rusland. Uiteindelijk blijkt Apple (vooralsnog) niet mee te werken aan de blokkade.

Door Tim van den Belt

Pavel Durov, de oprichter van Telegram, gaf recentelijk in een tweet aan dat Apple wereldwijd een update blokkeert van Telegram naar aanleiding van een Russisch verbod op Telegram. Het betrof een update om te voldoen aan de AVG. Rusland wil inzage krijgen in de berichten verstuurd op het platform. Telegram zou zijn gebruikt bij de aanslag in 2017 Sint Petersburg. Om die reden wil Rusland inzicht, dat Telegram weigert. Telegram wil niet de sleutel overhandigen waarmee berichten gelezen zouden kunnen worden.

Op voet van dat verbod eiste de Russische telecomtoezichthouder medewerking van Apple om het verbod te handhaven. Tot de tweet van Durov leek dat ook het geval te zijn. Een maand nadat de update naar Apple was verzonden, en vlak na de tweet, werd de update aangeboden. Normaal duren de controles op updates van grote ontwikkelaars niet zo lang. De updates zijn ook doorgevoerd in Rusland. Hoe Rusland daar op gaat reageren is nog onbekend.

Ongeveer zeven procent van de Telegram gebruikers bevinden zich in Rusland.