Politie ontwikkelt app tegen etnisch profileren

De Politie heeft recentelijk een nieuw handelingskader ‘proactief controleren’ gepubliceerd. Dit kader omvat onder meer als maatregel het maken van een app. Het is een maatregel om etnisch profileren tegen te gaan. Door na te gaan of een voertuig eerder is gecontroleerd zou dat minder vaak moeten voorkomen.

Door Tim van den Belt

In het nieuwsbericht wordt uitgelegd dat dit handelingskader gemaakt is om een professionele indruk achter te laten. “Als je door de politie wordt gecontroleerd zonder dat duidelijk is waarom, voelt dat als een inbreuk op jouw persoonlijke vrijheid”, zegt een woordvoerder van de politie. Zo’n kader moet hierbij dienen als hulpmiddel.

Onder andere een app moet helpen om de professionaliteit hoog te houden. Zo zou er met behulp van de app gezien kunnen worden hoe vaak een voertuig de afgelopen tijd staande is gehouden en wat de uitkomsten daarvan waren. Hierdoor zou iemand minder vaak staande gehouden moeten worden naar aanleiding van etnisch profileren.

Het handelingskader is onderverdeeld in vier basisprincipes: ‘selecteren’, ‘uitleggen’, ‘bejegenen’ en ‘reflecteren’.  Zouden deze principes goed uitgevoerd worden, dan moet dat meerdere gevolgen hebben, zoals een kleinere impact op de burger. Opvallend is dat daarbij wordt genoemd dat hand-in-hand daarmee ook minder negatieve discussies zullen ontstaan.