Binnen vijf jaar gaat helft strafzaken over computercriminaliteit

Bart Jacobs, professor digitale veiligheid van de Radboud Universiteit Nijmegen, stelt dat in vijf jaar de helft van de strafzaken gaan over delicten met een digitaal karakter. Ook het openbaar ministerie ziet dit gebeuren. Is phishing de nieuwe fietsendiefstal?

Door Tim van den Belt

Volgens Veiligheidsmonitor zou in 2016 10,7 procent van de Nederlanders een of meerdere keren slachtoffer zijn geweest van computercriminaliteit. Dit zijn 17,9 delicten per honderd inwoners. Beide cijfers zijn lager dan in 2012, toen ging het om 12,1 respectievelijk 19,7 procent per honderd inwoners. Daarentegen had in 2016 ongeveer 43 procent van bedrijven te kampen met ICT-incidenten.

Bart Jacobs uitte de stelling bij De Gelderlander, al zijn er nog geen onderzoeken of rapporten gepubliceerd die zijn uitspraak ondersteunen. Statistieken met betrekking tot strafzaken over computercriminaliteit ontbreken eveneens bij het CBS en Veiligheidsmonitor.

Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal, heeft echter wel aangegeven dat het openbaar ministerie moeite heeft om computercriminaliteit bij te houden. Door datzelfde college is recentelijk een richtlijn gepubliceerd met betrekking tot cybercrime. Hierin staan indicatie-strafeisen voor de verschillende soorten digitale delicten.