Ophef over proef gevangenen met eigen celsleutel

Na experimenten in Dordrecht, Heerhugowaard en Zaandam krijgen nu ook zestig gevangenen in Arnhem de sleutel van hun eigen cel. Het gaat om een proef waarbij gedetineerden zich tot 21.30 uur vrij mogen bewegen in bepaalde delen van de gevangenis. Ze moeten er zelf voor zorgen dat ze op tijd bij hun dagprogramma of gevangeniswerk zijn. Dat meldt het AD.

Doel is om gedetineerden meer verantwoordelijkheid te geven en zelfredzamer te maken. Wel is het verbonden aan bepaalde voorwaarden, aldus de woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ‘Gedetineerden kunnen niet zomaar vrij bewegen en ook internet is beperkt.’ Dat laatste slaat op het digitale scherm waarmee gevangenen zelf boodschappen kunnen bestellen of afspraken kunnen maken, tevens onderdeel van de proef.

Critici, waaronder gevangenisbewaarders, vrezen dat het hierdoor voor gedetineerden makkelijker wordt om criminele zaken voort te zetten binnen de hoge gevangenismuren. ‘Er is te weinig toezicht op deze jongens,’ zegt Rob Minkes, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Dienst Justitiële Inrichtingen ‘Dit experiment breidt zich als een olievlek uit over Nederland, maar nog altijd is niet goed onderzocht of het wel een positief effect heeft op gedrag van gedetineerden. We zijn het ook aan de slachtoffers van misdrijven verplicht om éérst goed uit te zoeken of de maatschappij hier baat bij heeft.’