Juridische documentaires

2Doc: Een lijk in het bos
Een moordzaak met onbekend motief. Op 4 december 2001 verdwijnt er een ongetrouwde man van 37. Henk Haalboom wordt als verdachte gezien, legt wisselende verklaringen af en wordt veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Maar er klopt iets niet, want Henk heeft de moord nooit bekend. Jaren later is de moordzaak nog steeds actueel: advocaat Geert-Jan Knoops is bezig met een herzieningsverzoek voor Henk Haalboom.

De zaak Sharleyne
Sharleyne is nog maar acht jaar als vorig jaar zomer een abrupt einde aan haar leven komt. Het meisje wordt midden in de nacht door een buurman levenloos aangetroffen, onderaan hun flat in Hoogeveen. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet duidelijk of het kind van de flat is gevallen, gesprongen of geduwd. Wat was dan de rol van de hulpverlening? Wat was er met het gezin aan de hand? En hoe is het mogelijk dat niemand dit drama heeft weten te voorkomen?

De zaak van je leven
Hierin blikken rechercheurs terug op geruchtmakende moordzaken. In elke aflevering wordt duidelijk hoe groot de impact van het onderzoek is geweest op de levens van de rechercheurs, hun collega’s, getuigen en nabestaanden.

Gedane Zaken
Geeft een kijkje achter de schermen over hoe de familie van slachtoffers rechtszaken en het strafproces ervaren.

Holland Doc: Bastoy
Op het gevangeniseiland Bastøy leren de gevangenen ‘vrij’ te leven, om te gaan met hun verantwoordelijkheid en voor zichzelf en elkaar te zorgen. Hoe ziet het leven er uit in een open gevangenis? Is het makkelijker voor de gevangenen om na hun straf op Bastøy weer terug te keren in de maatschappij?

Onder De Radar: Speciale Eenheden in Actie
Documentairemaker Jessica Villerius volgt in zes afleveringen de teams van politie en defensie die samen de Dienst Speciale Interventies vormen.

Vreemde Tralies
Arjan Erkel bezoekt hierin Nederlandse mannen en vrouwen die gevangen zitten in het buitenland. Hij bezocht hiervoor onder andere Noorwegen, Colombia en Albanië.

Zembla: De slag om de erfenis
Wie een testament wil laten maken moet wilsbekwaam zijn, maar wie beschermt de wilsonbekwamen bij zulke kwesties?

Zembla: Misdaad loont
Waarom slaagt justitie er niet in de criminele netwerken echt te raken? Al sinds de jaren negentig kunnen dankzij de pluk-ze-wet criminele vermogens worden afgepakt, maar de resultaten zijn minimaal. Zembla onderzoekt hoe dat kan dat misdaad nog steeds loont

Zembla: Vechtscheidingen
Het aantal huwelijken dat eindigt in een vechtscheiding neemt fors toe. Regelmatig ontstaat er een waar slagveld tussen gescheiden koppels. De ruzies gaan over de boedelscheiding en alimentatie, maar vooral over de kinderen. Ouders procederen soms langer dan ze zijn getrouwd en advocaatkosten kunnen oplopen tot in de tonnen en leiden tot faillissement. Zembla onderzoekt wat de oorzaken zijn van de toename van het aantal vechtscheidingen.

 

Klik hier voor de lijst juridische programma’s en series.