Hoe zit het met de objectieve weergave van moordverhalen in de journalistiek?

Een erg interessant fenomeen: het taalgebruik van de media bij het neerpennen van een moordverhaal. Communicatiewetenschapper Kobie van Krieken van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht driehonderd journalistieke moordverhalen vanaf 1860 tot 2009.

Zo kwam Van Krieken tot de conclusie dat in krantenberichten over moordzaken steeds vaker legitimerende quotes te vinden zijn: citaten die het verhaal een zeker waarheidsgehalte moeten geven. “Rond 1860 werd in slechts 10 procent van de verhalen legitimerende quotes gebruikt, rond 2000 was dat in 95 procent van de verhalen het geval,” zo vertelt ze op de website van de RU. Volgens van Krieken komt dit door het objectiviteitsideaal (de journalist moet zo geloofwaardig en betrouwbaar mogelijk zijn), dat in de journalistiek de laatste decennia steeds belangrijker is geworden.

In haar promotie geeft Van Krieken dus inzicht in de verschillende manieren waarop journalisten strategisch gebruikmaken van taal om zo misdaden vanuit het perspectief van ooggetuigen te vertellen. Ook de vraag in hoeverre dit de objectiviteit van de journalistiek in de weg staat komt daarbij aan bod. Ze promoveert vandaag.