Het recht om vergeten te worden

Heb je weleens in een dronken bui een ietwat gênante foto op internet gezet? Of word je achtervolgd door een vervelend oud bericht, dat niet meer relevant is, en schaadt het je nu? Dan heb je misschien het recht om vergeten te worden. Natuurlijk vergeten we je niet helemaal, maar alleen dat ene gedeelte dat jou schaadt.

Door Bram de Jong

Het recht om vergeten te worden, hebben we min of meer te danken aan één Spanjaard. Hij werd achtervolgd door een krantenartikel van zo’n zestien jaar oud, waarin stond dat hij zijn bezittingen gedwongen moest verkopen. Hoewel de informatie juist was, was deze na zestien jaar niet meer relevant. De Spanjaard stelde dat het artikel hem enkel nog maar schaadt.

Het Europese Hof concludeerde dat Google gedwongen mocht worden om het krantenartikel uit de zoekresultaten te verwijderen. “Zoekmachines brengen informatie in kaart, die normaal gesproken zeer lastig met elkaar in verband te brengen is. Hierdoor kan via de zoekmachines al snel een duidelijk profiel van iemand ontstaan, wat een inbreuk op de privacy met zich mee kan brengen”, aldus het Hof.

Hoewel de Advocaat-Generaal in deze zaak er compleet anders over dacht, heeft het Hof toch besloten dat er ‘een recht om vergeten te worden’ moet bestaan. De Advocaat-Generaal waarschuwde voor het in de hand werken van censuur, wanneer zoekmachines rechtmatige informatie moeten gaan verwijderen.

Google heeft inmiddels een vergeet-mij-formulier op internet geplaatst. Na het invullen van de nodige gegevens, beoordeelt Google vervolgens zelf of de informatie verwijderd zal worden. In een persbericht schrijft Google het volgende over hoe zij met dergelijke verzoeken om zullen gaan:

“Voor de evaluatie van uw verzoek bekijken we of de resultaten verouderde informatie over uw privéleven bevatten. We bekijken ook of het van openbaar belang is om informatie in onze zoekresultaten te behouden, bijvoorbeeld als de informatie betrekking heeft op financiële oplichting, wangedrag, strafrechtelijke veroordelingen of uw openbare gedrag als overheidsfunctionaris (verkozen of niet-verkozen).”

Als Google besluit de informatie te verwijderen, dan verwijderen zij de link naar de informatie uit de zoekmachine. Dit geldt echter alleen voor Europese gebruikers en Europees grondgebied, aangezien het om een uitspraak van het Hof van Justitie gaat. De informatie kan nog altijd worden geraadpleegd vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Bovendien kan nog verwezen worden naar de informatie via andere websites, zoals Facebook.

Kortom, we zullen je nooit helemaal vergeten!