Het internet krijgt statuscode 451: website “Unavailable For Legal Reasons”

Je kent het vast wel, de foutmelding 404: “Page Not Found”. Dat is één van de vele foutcodes die het internet kent. Eind december heeft de ‘Internet Engineering Steering Group’ (IESG) een voorstel voor een nieuwe statuscode goedgekeurd, namelijk de status 451: “Unavailable For Legal Reasons”.

Door Tim van den Belt

De IESG is een instantie die internetstandaarden bijhoudt en goedkeurt. Ze hebben de statuscode 451 goedgekeurd op voorstel van de groep ‘451 Unavailable’. Zij willen internetcensuur transparanter maken en duidelijk maken wanneer een website offline is wegens een juridische kwestie of simpelweg om een technische reden. Momenteel zie je hier bij veel websites geen verschil tussen.

De statuscode is dan ook bedoeld om aan te geven dat een website per gerechtelijk bevel geblokkeerd is. Het is de bedoeling dat zo’n pagina informatie verschaft over het bevel, zoals de partijen, welk recht van toepassing is en door welke instantie het bevel gegeven is. Een voorbeeld van zo’n 451 pagina kun je hier vinden.

Het is echter nog maar de vraag of dit ook daadwerkelijk gebruikt zal gaan worden. Het zullen Internet Service Providers (ISP’s) zijn die de nieuwe statuscode moeten instellen. In Nederland is het nog voor te stellen, dat zij dit zullen doen. Velen hebben dit gedaan bij bijvoorbeeld ThePirateBay. Er kunnen echter landen zijn waar de regering geen behoefte voelt om haar burgers te vertellen dat een website geblokkeerd is.

Het getal 451 is een referentie naar het boek “Fahrenheit 451”. Hierin werden boeken verbrand omwille van censuur. 451 graden Fahrenheit (233 graden Celcius) is het brandpunt van boekpapier.