Groeiend probleem: ‘rijstmelkbaby’s’

In België overleed een baby, omdat hij geen babymelk kreeg, maar rijstmelk, graanmelk en havermelk. Het Belgische Openbaar Ministerie verwijt de ouders hierop het opzettelijk onthouden van voedsel.

Door Jolein Rijkers

Sinds grofweg 2007 is er sprake van een toenemende interesse in gezond eten en een groeiende argwaan voor E-nummers, suiker, gluten, zuivel, vet en vlees. Zo ook bij de Belgische ouders Peter S. (34) en Sabrina V. (30): zij gaven hun baby geen babymelk, maar alternatieve papjes van rijstmelk, graanmelk en havermelk. De ouders staan nu voor de rechtbank omdat ze hun kind onvoldoende te eten hebben gegeven.

Huilend stond de moeder voor de rechter. Vier keer per nacht stond ze op om haar zoontje te eten te geven, hoe kon haar dat verweten worden? Toch vindt het OM dat de ouders verantwoordelijk zijn voor het overlijden van de 7 maanden oude baby. Feit is dat de baby in juni 2014 overleed aan ondervoeding en uitdroging. “De baby kreeg door dit dieet onvoldoende vetten en voedingsstoffen binnen. Bovendien miste hij de nodige eiwitten”, aldus Mascha Kamphuis, voorzitter van de wetenschappelijke vereniging AJN Jeugdartsen Nederland.

Het OM wil dat de ouders wegens het opzettelijk onthouden van voedsel worden vervolgd. Hiervoor kunnen ze een celstraf van 18 maanden krijgen. Op 14 juni doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Een verhaal dat recent veel opschudding veroorzaakte, is dat van moeder Francis die haar zoon Tom enkel rauw voedsel te eten geeft. Jeugdzorg onderzocht of ze daarmee haar zoon mishandelde en of hij uit huis geplaatst moest worden, wat uiteindelijk niet is gebeurd.