Europese Commissie daagt Nederland voor niet implementeren internet-infrastructuur richtlijn

De Europese Commissie daagt Nederland voor het Hof van Justitie wegens het niet implementeren van de ‘Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken’ op basis van een richtlijn. De regels zien er op toe dat alle (ingrijpend) gerenoveerde huizen en nieuwbouw een internetaansluiting hebben. Dit terwijl Nederland technisch aan de top staat wat betreft internetdekking.

Door Tim van den Belt

De Commissie geeft in het persbericht aan dit gelijktijdig bij Bulgarije te doen. Het nalaten hiervan willen ze op straffe van €87.000,- per dag laten geschieden. Het omzetten van de richtlijn had echter al in januari 2016 moeten gebeuren.

Deze beslissing is enigzis opmerkelijk. Nederland behoort tot de top wat betreft internetdekking volgens de EU zelf.

“This ensured that the Netherlands remained one of the leaders…”
“The Netherlands exceeded the EU average for all individual broadband technologies, except for WiMAX, which is not present in the Netherlands.”

Volgens het onderzoek van de EU staat Nederland samen met enkele landen aan de top wat betreft internetdekking én internetsnelheid.

Maar, in het daglicht van de functie van de EU is het niet raar dat de Commissie deze beslissing neemt. Nederland heeft simpelweg nog niet geharmoniseerd, ook al is zij druk bezig hiermee. Ook al staan we aan de top, Nederland heeft niet voldaan aan de verplichting tot omzetting en obstrueren wij op deze manier de interne markt.

Kortom, het is slechts een formele beslissing van de Commissie. Nederland staat aan de top wat betreft de infrastructuur van het internet. Maar de overheid zal zich wel moeten haasten… anders betalen we straks een fikse boete per dag.

Update 3-2-2018 14:00:
Het CBS heeft recente cijfers gepubliceerd wat hetzelfde aangaf als het eerder aangehaalde rapport.