Collega ontvrienden op Facebook? Think again.

Ben je op Facebook bevriend met collega’s en wil je daar op een gegeven moment vanaf? Ontvrienden is dan wellicht niet zo slim. Afgelopen week werd door het Australische arbeidsverhoudingentribunaal bepaald dat dit kan worden aangemerkt als pesten op de werkvloer. Aanleiding was een zaak tussen twee werknemers van een makelaardij in Tasmanië. 

Het begon allemaal met een misgelopen deal. Werknemers Rachael Roberts en Lisa Bird kregen het met elkaar aan de stok over wie verantwoordelijk was voor een mislukte verkoop. Na de ruzie weigerde Bird om Roberts in het vervolg een goedemorgen te wensen. Een meeting om de boel te sussen liep op niets uit. Toen Roberts na de meeting op Facebook wilde checken of Bird iets over het incident had gezegd, zag ze dat deze haar van Facebook had verwijderd. Door het gebeuren werd Roberts depressief en had last van angstgevoelens, wat moest worden behandeld met therapie en medicijnen.

Het tribunaal oordeelde dat Bird zich ‘onredelijk’ had gedragen en blijk had gegeven van een ‘gebrek aan emotionele volwassenheid’. Volgens het tribunaal vormde het gedrag van mevrouw Bird een risico voor de gezondheid en veiligheid van een werknemer.

De hele zaak is hier terug te vinden, waaronder de achttien beschuldigingen van Roberts tegen Bird.