Boete voor gebruik van dashcam in Duitsland

Het zal je maar overkomen, je overhandigt beelden waarop een andere auto schade toebrengt aan jouw auto, en jij krijgt zelf een boete! Dat is iemand overkomen in Duitsland, maar waarom precies?

Door Tim van den Belt

Laten we beginnen met de mededeling dat zowel de persoon die schade heeft toegebracht als de eigenaar van de auto beide een boete hebben gekregen. De boete voor de eigenaar is natuurlijk opmerkelijk, maar misschien niet heel vreemd.

De eigenaresse van de auto met dashcams parkeerde haar auto met behulp van deze videocamera’s die zowel aan de voor- als achterzijde van de auto waren aangebracht. Deze camera’s maakten aan beide zijden beeldopnamen van de openbare weg en werden vervolgens opgeslagen. Zodoende werden minstens drie andere voertuigen, die zich voor of achter het geparkeerde voertuig bevonden, op deze camerabeelden vastgelegd.

Nadat haar auto door een andere auto was geschampt en beschadigd overhandigde ze de beelden aan de politie als bewijsmiddel. Er werd vervolgens een boeteprocedure tegen haar gestart en daar bovenop kreeg ze ook nog een boete in het kader van das Bundesdatenschutzgesetz, de Duitse federale wet op de gegevensbescherming.

Ze tekende vervolgens bezwaar aan. Ze was namelijk van mening dat door het opnemen van kentekens geen persoonlijke gegevens waren opgeslagen. Haar enige doel met de camerabeelden was het opsporen van de verdachte die schade aan haar voertuig had toegebracht. De bestuurders van de voertuigen die zich destijds voor of achter haar voertuig bevonden zijn niet herkenbaar in beeld geweest.

De rechter in München deed op 9 augustus jl. uitspraak in deze zaak. In het persbericht van de rechtbank in München wordt al snel duidelijk waarom de boete is opgelegd. De rechtbank was van mening dat de privacy van Duitse burgers geschonden werd. De dashcams, voor en achter, stonden permanent aan. Dat vond de rechtbank te veel. Ze vindt permanent opnemen in elke publieke ruimte door burgers ontoelaatbaar doordat het de privacy schendt van personen die er niks mee te maken hebben. Hierdoor kan men niet zelf bepalen wanneer men waar aanwezig is zonder dat dit wordt opgenomen en later met de overheid wordt gedeeld. Dit heeft de rechtbank uitgesproken met in het achterhoofd nemende dat anders de mogelijkheid bestaat dat 80 miljoen burgers straks met een camera lopen en alles opnemen puur om een mogelijke misgrijp vast te leggen.

Onlangs heeft redactrice Julia een stuk geschreven over het gebruik van dashcams naar Nederlands recht. Ook interessant om te lezen.