Boerkini-verbod: toegestaan of niet?

Burgemeesters uit verschillende Franse gemeenten zullen deze week slecht hebben geslapen. De reden? Het boerkini-verbod.

De ophef op social media over de kwestie begon met onder andere deze foto van de Daily Mail van afgelopen woensdag:

boerkini

Hierop is te zien hoe een vrouw op een strand in het France Nice onder bedreiging van pepperspray door de plaatselijke politie haar tuniek uit moet trekken in het kader van het boerkini-verbod. Ze krijgt er nog een boete van 38 euro voor het dragen van het kledingstuk bovenop. Kort daarvoor werd een vrouw in Cannes al beboet voor het enkel dragen van een hoofddoek op het strand.

Het verbod trad dit jaar in werking in ruim dertig Franse gemeentes omdat het bedekkende zwempak een symbool zou zijn van ‘islamitisch extremisme’, waarmee ‘Frankrijk in oorlog’ is. De voormalige burgemeester van Nice dreigt eergisteren iedereen voor de rechter te slepen, die de inmiddels beruchte boerkini-foto op het strand in Nice nog verder verspreidt.

De Raad van State boog zich gisteren al over de kwestie en verwierp in een voorlopige uitspraak het boerkini-verbod. De Franse Liga voor de Mensenrechten, een organisatie die zich tegen islamofobie verzet, had de zaak aangespannen. Volgens de Conseil d’Etat is het verbod in strijd met de meest fundamentele vrijheden: de vrijheid van geloof en de individuele vrijheid. Overigen gaat de uitspraak alleen over het Franse plaatsje Villeneuve-Loubet, maar de verwachting is dat lagere rechtbanken eenzelfde oordeel gaan vellen over boerkiniverboden in andere Franse gemeenten.

Veel indruk maakt de voorlopige uitspraak overigens niet. Burgemeesters van verschillende Franse gemeenten houden gewoon vast aan het boerkini-verbod. In Nice en Fréjus zullen in ieder geval nog steeds boetes worden uitgedeeld. De burgemeester van Sisco, een plaats op het eiland Corsica, is dezelfde mening toegedaan, aldus Franse media. Ook de Franse premier Manuel Valls blijft vóór een boerkini-verbod.

Inmiddels is de strijd rond islamitische kledingstukken verworden tot inzet voor aanstaande Franse presidentsverkiezingen. Het laatste woord is hier dus in ieder geval nog niet over gezegd.