Belastingdienst wil eigen bevoegdheid voor plaatsen nep-zendmasten

Momenteel worden nep-zendmasten enkel geplaatst door de politie en de geheime diensten. Maar als het aan de Fiod ligt, de opsporingsdienst der belastingen, zullen ook zij dit in de nabije toekomst kunnen doen.

Door Tim van den Belt

Als de belastingdienst in de huidige situatie zo’n nep-zendmast wil plaatsen, dienen zij dit via de politie te regelen. Dit betekent dat er een officier van jusitie aan te pas dient te komen volgens de huidige wetgeving. In een conceptversie van het voorstel tot wijziging van de wetgeving is te zien hoe de belastingdienst dit onafhankelijk wil kunnen doen. Het voorstel betreft een AMvB. Dit betekent dat de Staten-Generaal het voorstel niet hoeven goed te keuren.

Zo’n zendmast, een zogenaamde IMSI-catcher, dient om telefoonverkeer af te luisteren. Dit is mogelijk doordat het apparaat zich voordoet als legitieme zendmast.

Het is niet de eerste keer, dat de belastingdienst zich op technologisch vlak wil ontwikkelen. Zo heeft de belastingdienst eerder interesse getoond in systemen van het “Hacking Team”.