Opvallende rechtszaken over de wereld: deel 1

Mensen kunnen naar de rechter stappen om de raarste dingetjes. Vooral in Amerika kom je opvallende rechtszaken tegen. Het Rechtenstudentje heeft er zes voor je op een rijtje gezet.

Door Marieke Braad

1. Depressief door te saai werk
In Frankrijk werd een 44-jarige man aangenomen als manager bij een parfumbedrijf, maar hij kreeg door de jaren heen steeds minder taken en moest simpele klusjes uitvoeren. De Fransman werd depressief en klaagde zijn voormalig werkgever aan omdat hij te saai werk moest doen en daarom verplicht was te stoppen met werken. Hij eiste 280.000 pond van zijn ex-werkgever.

2. Eigen vrijheid geschonden
In Amerika eiste Robert Lee Brock vijf miljoen dollar van zichzelf. Brock pleegde dronken een misdaad en stelt daarmee dat hij zijn eigen religieuze overtuigingen en burgerlijke vrijheden heeft geschonden. De staat moet naar zijn mening de schadevergoeding aan hem toewijzen. Deze claim werd natuurlijk afgewezen.

3. ‘Te oud’ om een bed te delen
In Duitsland weigerde de 19-jarige Katharina Weiss om het bed te delen met de 77-jarige Rolf Eden. Weiss zei hem dat hij te oud was. Eden zag dit als leeftijdsdiscriminatie.

Lees ook: Opvallende rechtszaken over de wereld: deel 2

4. ‘Pants lawsuit’
Roy L. Pearson Jr. bracht in 2005 een broek naar de wasserette. Deze wasserette raakte zijn broek echter kwijt. Pearson stelde de wasserette aansprakelijk en eiste 67 miljoen dollar. Hij had namelijk mentale schade opgelopen en ook de advocaatkosten moesten vergoed worden door de wasserette. Hij heeft vier jaar geprocedeerd en de schadevergoeding is niet toegewezen.

5. Mooie vrouwen en een biertje
In de reclame van bierbrouwer Anheuser-Busch werd de belofte gedaan dat als je meer bier drinkt, er mooie vrouwen op je af komen. De Amerikaan Richard Overton dronk steeds meer bier maar de mooie vrouwen uit de reclame kreeg hij nooit te zien. Hij stelde de bierbrouwer aansprakelijk. De zaak werd eerst afgewezen, maar Overton won uiteindelijk toch.

6. ‘Vingerburger’
Een vrouw bestelde bij Hamburgerketen Wendy’s een hamburger en vond daar een vinger in. Zij klaagde Wendy’s aan, waardoor de fastfoodketen forse inkomsten is misgelopen door de negatieve publiciteit. Uit later onderzoek bleek echter dat de vrouw de vinger zelf in de hamburger heeft gestopt. De vrouw is veroordeeld tot negen jaar cel.

Lees ook: ‘Top 10 Absurdly Outrageous Lawsuits’