Geen steun voor de boezem

Iedereen heeft het recht zijn juridische geschil voor te leggen aan een onafhankelijke en onpartijdige rechter. Het kan zijn dat je eerst een andere weg moet proberen te bewandelen, maar in beginsel kun je uiteindelijk altijd bij een rechter terecht. Wanneer je aanvraag voor bijzondere bijstand wordt afgewezen, kan het dus zomaar gebeuren dat je bij de rechter terechtkomt vanwege je beha’s.

Het dragen van een beha zou voorkomen dat de borsten gaan hangen, maar medisch bewijs is hier niet voor. Desondanks zijn de kosten voor het aanschaffen van een beha kosten die gerekend worden tot de periodiek voorkomende algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan. Kortom, je weet dat je het nodig zult hebben, dus je kunt er rekening mee houden.

Toch was er een dappere dame die in augustus 2013 vanwege vier beha’s bij de rechter terecht kwam. Ze ontving bijstand en vroeg bijzondere bijstand aan voor de kosten van aanschaf van vier beha’s; een totaalbedrag van 60 euro. Eerder had ze al bijzondere bijstand ontvangen voor de kosten van een kast, een koelkast, een fiets en door haar verschuldigd griffierecht, en in die context is 60 euro ook zeker gewoon een groot bedrag.

De vraag waar de rechter zich over moest buigen, was dan ook niet of deze kosten zich hadden voorgedaan en of ze noodzakelijk waren, maar of deze kosten voortvloeiden uit bijzondere omstandigheden die ertoe leidden dat die kosten niet uit de algemene bijstand en de aanwezige draagkracht konden worden voldaan.

Voor de dame in kwestie stond dat laatste als een paal boven water. Ze voerde aan dat zij een beha droeg met cupmaat 85D en dat dit extra kosten meebracht. Ze kon voor beha’s met deze cupmaat niet terecht in kringloop- of tweedehandswinkels, en geld reserveren voor beha’s was ook niet mogelijk vanwege schulden. Ze kon echter niet aannemelijk maken dat zij met extra hoge kosten van beha’s – bijvoorbeeld door versnelde slijtage of het aangewezen zijn op dure kwaliteitsmerken – was geconfronteerd en de rechter was het daarom niet met haar eens. Ze kreeg de kosten voor de aanschaf van de beha’s niet vergoed.

Terecht, als je het mij vraagt. Ze heeft uiteindelijk voor 60 euro vier beha’s gekocht. Dat is 15 euro per beha en dat is bepaald niet overdreven duur. En waarom moest ze er bovendien vier tegelijk kopen? Twee was om mee te beginnen meer dan genoeg geweest; de andere (noodzakelijke?) twee had ze een maand of wat later kunnen kopen. En als het echt niet te doen is, die 15 euro, dan kun je desnoods beginnen met één beha. ‘s Avonds in een handwasje, ‘s nachts laten drogen, een kind kan de was doen. En trouwens, waren haar oude beha’s dan in één keer allemaal kapot/aan vervanging toe? Daarbij is 85D een behoorlijk gangbare maat, die niet alleen wordt verkocht in speciaalzaken. Dat blijkt ook wel, als zij voor 15 euro een nieuwe beha kan kopen.

Het blijft toch een mooi iets, dat recht. Maar ik ben wel benieuwd of de uitspraak hetzelfde was geweest als haar cupmaat, zeg, 85G was geweest.

——
Bron: ECLI:NL:CRVB:2013:1537