De Muziek Moorden

Eerder schreven we al over de link tussen musici en het recht: sommigen juristen jammen er immers duchtig op los. Echter, is het helaas ook vaak zo dat wilde rockers zelf in het beklaagdenbankje belanden, in plaats van dat ze verdachten juridisch bijstaan. De wilde levensstijl die soms bij het rock ’n roll-gebeuren is enerzijds woest aantrekkelijk, maar lijkt anderzijds soms zijn tol te eisen. Het zorgt voor een duistere kant aan de muziekscene. Vooral zangers lijken niet altijd te vertrouwen en over te gaan tot moorddadige handelingen.

Een duister verlangen

Neem nu de Franse rockzanger Bertrand Cantat: met zijn band Noir Désir (duister verlangen) veroverde hij begin jaren tachtig de Franse hitlijsten met zijn ruwe stem en donkere teksten. Hij hield er een ingewikkeld liefdesleven op na, waarin hij getrouwd was met Kristina Rady, maar een liefdesrelatie onderhield met de actrice Marie Trintignant. Om wat voor reden dan ook sloegen in een hotelkamer in Vilnius te Litouwen de stoppen door bij Bertrant en sloeg hij zijn liefje het ziekenhuis in. Enkele dagen later overleed ze als gevolg van deze mishandeling en werd Bertrand door de Litouwse rechter in 2003 veroordeeld tot 8 jaar cel. Na enkele maanden van zijn straf te hebben doorgebracht in een gevangenis in Litouwen, mocht hij al snel wat dichter bij huis brommen, in een Franse gevangenis. Hij heeft echter zijn volledige straf nooit uitgezeten en werd ruim drie jaar later, in 2007, wegens goed gedrag vrijgelaten. Zodoende kon hij zijn Rock ‘n roll carrière weer oppakken. Saillant detail is overigens dat hoewel Bertrant inmiddels gescheiden was van zijn vrouw Kristina, ze nog voor hem pleitte in de strafzaak tegen hem te Litouwen. Enkele jaren later werd ze dood gevonden in zijn huis toen ze bij hem logeerde. Bertant is korte tijd verdachte geweest, maar de Franse politie stelde uiteindelijk vast dat het hier toch echt om zelfdoding ging.

Helter Skelter

Of wat dacht je van sekteleider Charles Manson. Op een blauwe maandag probeerde hij als ‘eerlijke’ muzikant door te breken en hij schopte het zelfs zover dat hij onder de vleugels van enkele leden van The Beach Boys wat studiotijd regelde. Echter, sloegen bij hem de stoppen aardig door en interpreteerde hij het werk van The Beatles als een profetische boodschap waarin een raciale strijd tussen blanke en donkere mensen werd voorspeld. Met name het nummer Helter Skelter zou een duivelse boodschap in zich hebben (terwijl het nummer zeer waarschijnlijk gewoon over een grote achtbaan ging). De sekte van Manson nam extreme vormen aan en uiteindelijk leidde deze tot de moord op zeven mensen als een voorbode van deze zogenaamde rassenoorlog. In afwachting van zijn rechtszaak kwam Manson’s eerste (en laatste) vinyl uit op 6 maart 1970: Lie: The Love and Terror Cult. Dat (redelijk belabberde) werk kan overigens nog steeds via verschillende streams worden beluisterd.

Moord Twentekanaal

Maar ook dichter bij huis kan een zanger wel eens een gevaarlijke boef blijken te zijn. Onlangs nog werd de Nederlandse zanger Harry G., die optrad onder de artiestennaam Jimmy Sea, veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf door de Rechtbank Overijssel. Een drugsdeal liep nogal uit de hand, waarbij het tot een vuurwapengevecht kwam. Interessant detail hier is dat de rechtbank overwoog dat er geen sprake was van noodweer, ook al trok het uiteindelijke slachtoffer als eerste een pistool en vuurde hij er zelfs enkele malen mee. Helaas voor het slachtoffer haperde zijn wapen, waardoor onze zanger Harry G. de kans schoon zag om zelf de achtervolging in te zetten en te schieten. De rechtbank overwoog: ‘Verdachte is bewust met een geladen vuurwapen naar een hennepdeal gegaan, kennelijk voorbereid op een gewelddadige situatie.’ En: ‘Gelet op deze gedragingen en omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat verdachte er meer dan in aanmerkelijke mate rekening mee had moeten houden dat de hennepdeal en de latere confrontatie in het pand gepaard zouden kunnen gaan met vuurwapengebruik van zijn kant of van de kant van de kant van de potentiële kopers, te meer nu het een feit van algemene bekendheid is dat in (de illegale wereld van) de drugshandel van (grote) partijen hennep verkopers regelmatig worden geript.’

Conclusie

Je kunt beter omgaan met een drummer of een gitarist. Die reageren hun agressie ten minste af op trommels en snaren. Mocht je nu echt duistere verlangens hebben, luister dan eens naar de vertolking van Noir Désir van working class hero. Fenominaal!