7 dingen die je als rechtenstudent in 2017 echt niet meer wilt horen

Verjaardagspartijtjes, familiediners, met onbekenden een gesprek starten in de kroeg.. Niet makkelijk als je een rechtenstudent bent, want je krijgt onvermijdelijk te maken met onderstaande situaties. Vorig jaar schreven we al 7 dingen die je als rechtenstudent in 2016 écht niet meer wilt horen, nu is het tijd voor een vervolg!

1] Ook dit jaar weer met stip op nummer 1: “Wanneer ben je nu eens klaar met studeren?” Nou, als ik mijn diploma tegen inlevering van Douwe Egberts zegels kan verkrijgen… Dan drink ik nog meer koffie dan dat ik al doe…

2] “Ow jij studeert rechten. Dan kan jij je hogere studieschuld door het nieuwe leenstelsel binnen no time driedubbel terugbetalen als jij straks advocaat bent.” Vooropgesteld liggen mijn ambities niet direct in de advocatuur en al liggen ze daar wel; het startsalaris van een advocaat-stagiaire bedroeg in 2016 volgens de Orde van Advocaten 2.283 euro per maand. En dat voor zestig à tachtig uur werken per week. Ik heb inderdaad zó mijn studieschuld terugbetaald…

3] “Ow, jij studeert rechten. Dus jij wordt rechter?” Alsof dat de enige mogelijkheid is. Juristen belanden zelden in de rechterlijke macht of in een togaberoep. Denk eens aan het bedrijfsleven, internationale organisaties, publiekrechtelijke instellingen, niet-gouvernementele organisaties of een politieke carrière. Kortom: de jurist is overal!

4] Mensen, stóp met vragen naar mijn mening over de Wilders-zaak en/of de vluchtelingenkwestie. Gewoon niet meer doen. Bij voorkeur niet meer doen in de rij van de supermarkt, de kledingwinkel of bij de bakker.

5] Speciaal voor de bijna afgestudeerden: “Zo, nu is het afgelopen met het feesten en beesten. Tijd om eens aan de bak te gaan!” “Nu je het zegt: ik heb tijdens mijn studie inderdaad geen klap uitgevoerd en mijn bul door middel van diezelfde Douwe Egberts zegeltjes verkregen.”

6] Speciaal voor de strafrechtjuristen onder ons: “Moord met voorbedachte rade.” Kijk, daar krijg ik nu doodslagneigingen van, afhankelijk van de omstandigheden van het geval al dan niet met die voorbedachte rade.

7] “Hoe zit het met de juridische realiseerbaarheid van het verbieden van zwarte piet?” “Ah, wacht ik zal even de Rode-serie van Sinterklaas raadplegen om u van een gedegen advies te voorzien.”